El contingut del II Congrés de Transhumància i Camins Ramaders ja és a l’abast de tothom. Després d’una feina acurada, els organitzadors n’han publicat els seminaris i les conclusions perquè es puguin consultar en línia i de franc.
Les tres sessions del II Congrés de la Transhumància es van celebrar l’any 2022 al Pont de Suert, Amposta i Igualada. En aquelles jornades, experts de diversos àmbits van reflexionar a l’entorn de l’activitat transhumant a Catalunya. Tot el contingut que se’n va derivar s’ha recollit en una publicació, que ja es pot consultar a través del web del congrés. La trobareu seguint aquest enllaç.
Entre les conclusions d’aquestes tres jornades destaca la de promoure l’organització del sector de la ramaderia extensiva per construir un interlocutor clarament identificat que en defensi els interessos, estableixi criteris i prioritats per estimular el manteniment, la valorització i la patrimonialització dels camins ramaders de Catalunya i promogui activament la recuperació de la transhumància a Catalunya pels seus beneficis agroambientals.
L’objectiu del congrés era el de reivindicar la importància de la transhumància i els camins ramaders, tant per al sector de la ramaderia extensiva com per al conjunt de la població. Es perseguia donar més visibilitat als reptes de la ramaderia extensiva, incorporant la perspectiva de gènere i l’impacte del context de crisi climàtica i energètica.
Els organitzadors del II Congrés de Transhumància i Camins Ramaders van ser l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA), l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya i la Universitat de Lleida. S’hi van impartir diversos seminaris d’acord amb els tres eixos conrgessuals: Des(xifrant) la ramaderia extensiva: reptes i estratègies de futur; Transhumància: activitat ancestral i eina de desenvolupament territorial; i Transhumar per preservar i habitar els territoris rurals. La voluntat del recull de continguts i informacions que s’ha publicat en obert és que serveixi com a plataforma per ampliar i compartir els coneixements del sector agroramader i que sigui una eina de difusió per assegurar la continuïtat de la transhumància i d’aquest patrimoni.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!