A Catalunya hi ha 72.362 explotacions agràries i les que vulguin acreditar que sñin sostenibles des dels punts de vista mediambiental, social i econòmic ho podran fer gràcies al futur segell de Producció Agrària Sostenible. El govern pretén que més de la meitat de les explotacions del país s’acullin a aquesta nova qualificació. La majoria d’aquestes s’ubiquen a les comarques de Lleida, en concret 21.518 explotacions agrícoles i 5.398 de ramaderes. Precisament per això. aquest dimarts el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha presentat la PAS (acrònim de Producció Agrària Sostenible) a la capital del Segrià. Aquesta certificació vol impulsar la transformació del sector agrari.
Aquest model té per objectiu avaluar, classificar i reconèixer les explotacions agràries (agrícoles i ramaderes) segons el nivell de sostenibilitat des de la triple vessant ambiental, social i econòmica. Per impulsar la transformació del model productiu, el Govern està elaborant la nova Llei de Producció Agrària Sostenible i , alhora, s’està desenvolupant la certificació de Producció Agrària Sostenible, que permetrà acreditar legalment les explotacions sostenibles identificant els seus productes amb l’objectiu de fer arribar el missatge als consumidors.
Per tal d’obtenir aquesta certificació, els productors hauran de digitalitzar les dades de la seva explotació i mitjançant, la PAS-Calc, la calculadora de sostenibilitat que el Departament posarà a disposició del sector, a partir dels resultats de la qual podran obtenir l’informe de sostenibilitat. Aquest informe quantificarà la sostenibilitat de les explotacions i calcularà sis de les setze petjades ambientals segons les ha determinat la Comissió Europea. En aquest sentit, el Departament d’Acció Climàtica està subvencionant la digitalització de les dades a través de la primera línia d’ajuts de l’Estratègia Alimentària de Catalunya (PEAC) que es pot sol·licitar fins el 27 de febrer. En concret hi ha previst 1,2 milions d’euros per poder calcular aquest perfil amb un topall màxim de 5.000 euros d’ajut per explotació.
Des del punt de vista ambiental es contemplen factors com la gestió de l’aigua, la biodiversitat, el sòl, l’aire i els materials i l’energia emprada i la salut i el benestar animal. El bloc social avaluarà aspectes com els drets laborals, les condicions de vida dignes, la igualtat i la seguretat, i la salut laboral. Mentre que la fita econòmica tindrà en compte aspectes com la inversió, el risc de vulnerabilitat, l’economia local o la qualitat, el producte i la informació.
Avui només el 9% de les explotacions agrícoles i el 6,3% de les ramaderes produeixen segons les certificacions de qualitat que hi ha a Catalunya (l’ecològica i la integrada). “Volem acompanyar als productors i productores en aquesta transformació cap a la sostenibilitat global, i posar en valor i fer visible l’esforç que molts productors ja estan fent per assolir aquests nous reptes”, ha assegurat la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes i Collel.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!