
Diversos científics han pogut observar com el fons marí de la zona polar de l’Antàrtida, que constitueix una de les zones oceàniques més inexplorades del món a causa de la seva dificultat d’accés, està farcit d’organismes amb productes bioactius. Aquesta descoberta és important, particularment a escala farmacològica, ja que aquests productes, quan s’ingereixen, tenen un efecte molt positiu per la salut i, alhora, permet als experts del camp del benestar i salut treballar amb una plantilla nova “d’ingredients” beneficiosos.
S’ha descobert, per exemple, que el mol·lusc marí conté conotoxina, un compost que té el mateix efecte que la morfina però amb un avantatge: no crea addicció. O bé la trabectedina, localitzable en tunicats marins i que es pot utilitzar contra tumors sòlids. Aquests dos components ja es poden comprar a les farmàcies sota el nom de Prialt (conotoxina) i Yondelis (trabectedina).
L’anàlisi dels organismes s’ha fet mitjançant la química computacional, tot i que en general hi ha una manca d’instruments per dur a terme els estudis, i això fa que se n’hagin de prioritzar uns i descartar altres.
Del món marí només en coneixem el 9%. D’aquest percentatge, menys d’un 1% de les espècies marines han estat estudiades químicament. Quin munt de propietats més hi ha submergides i ignorem? En aquest reportatge de la Vanguardia expliquen més extensament què suposen aquestes troballes bioactives en els animals marins a escala farmacèutica.

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!