Una cinquantena de concerts a 38 municipis dels Pirineus són l’esquelet del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMap), però, onze anys després de la primera edició, aquest esdeveniment s’ha convertit en un gran revitalitzador d’un territori molt afectat pel despoblament i la manca de serveis.
“No volem fer un festival per a turistes, tot i que és veritat que els necessitem perquè sigui sostenible, però el FeMap vol ser el festival per la gent dels Pirineus”, explica amb rotunditat Josep Maria Dutrèn, que n’és el director.
Així doncs, cada estiu el Festival de Música Antiga dels Pirineus-FeMap acosta la música als territoris pirinencs i busca combinar la música antiga de qualitat amb el patrimoni natural i cultural d’aquest territori. D’aquesta manera, la majoria dels concerts es fan en espais singulars, “alguns dels quals són desconeguts fins i tot per a la gent del poble”, explica Duprèn, com ara esglésies romàniques i llacs d’alta muntanya. Cada concert es complementa amb una activitat cultural o una degustació de productes del territori.
El festival compta amb un programa d’intervenció socioeducativa —el FeMAP social— que vol apropar la música a les persones amb més dificultats per accedir-hi. D’aquesta manera, es reserven places per a persones amb discapacitat intel·lectual i funcional i també es fan concerts en residències d’avis perquè els residents no s’hagin de desplaçar. “Tothom ha de tenir les mateixes oportunitats d’accés als concerts i a la música del festival i, per aquest motiu, hem dissenyat un conjunt de propostes socioeducatives i culturals, adaptades a les necessitats dels tres col·lectius principals amb els quals actuem: el de la gent gran, la salut mental i la diversitat funcional”, explica Dutrèn.
Si bé el FeMap està pensat per al públic local, els organitzadors també organitzen propostes per pensant en els visitants, com ara packs d’entrades amb allotjament que vinculen tots els concerts a una activitat cultural, com ara una visita al recinte de les botigues antigues de Salàs o ¡degustacions de productes de proximitat.
D’aquesta manera es volen dinamitzar una zones, fortament acusades pel despoblament i que amb la música i la cultura com a fil conductor són més atractives per al turisme.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!