L’ONG Justícia Alimentària Global acaba de presentar el documental Reclama el teu mercat en el marc de la campanya que porta el mateix títol. Fa unes setmanes, aquesta entitat va divulgar una investigació pròpia per posar de relleu el que consideren una “realitat precària dels mercats municipals” i va iniciar una campanya, no exempta de polèmica, que es va donar a conèixer amb l’eslògan “Els mercats es moren”, una idea expressada amb imatges de peces de fruita podrida.
Ara, el documental, de poc menys de vint minuts, vol resumir les conclusions de l’informe a partir de casos concrets d’aquest servei públic, començant pel del mercat municipal de Vic que està en desús. Però també vol mostrar que hi ha alternatives per revitalitzar aquestes infraestructura, que no sempre han de passar per posar supermercats dins dels mateixos mercats, una opció que s’ha anat replicant en els darers anys.
En aquest sentit, recullen els casos d’Azpeitia i Bergara. al País Basc, que, amb models diferents, han aconseguit donar vida i recuperar la funció primigènia del mercat.
L’objectiu del documental és ampliar el debat social sobre la pervivència i els usos dels mercats, i també al voltant dels models que s’han generalitzat fins ara per recuperar-los. Tal com explicava el director de Justícia Alimentària, Javier Guzmán, en aquesta entrevista que li fèiem a Arrels, la investigació defensa que, en moltes ocasions, els interessos econòmics s’han prioritzat per sobre dels d’un servei públic que té la missió d’acostar aliments de proximitat i de qualitat a la ciutadania.
Al documental, que podeu veure sota d’aquestes línes, trobareu els testimonis del mateix Guzmán, d’associacions de veïns afectats, del regidor d’Azpeitia Joanes Amenabar, de la regidora de Bergara Ainhoa Lete i entre d’altres, els de consumidors afectats pel tancament d’alguns mercats municipals.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!