El 22 d’abril de 1970, prop de 20 milions de persones van sortir al carrer als Estats Units per expressar la seva preocupació per un planeta que aleshores ja consideraven amenaçat. D’aleshores ençà, cada 22 d’abril se celebra el Dia de la Terra, que, des del 2009, per decisió de l’ONU, té el rang de commemoració oficial.
Les preocupacions que fa 52 anys van treure aquells primers manifestants als carrers se centraven, sobretot, en la conservació de la biodiversitat i la contaminació, entre d’altres problemàtiques mediambientals. Però si alguna cosa ha canviat al cap de cinc dècades, no és pas que aquelles preocupacions s’hagin esvaït, sinó que la societat d’avui comparteix aquells temors de manera molt més transversal.
El món perd cada any deu milions d’hectàrees de bosc —una superfície similar a la d’Islàndia— i un milió d’espècies d’animals i plantes estan en perill d’extinció. Amb tot, també és cert que en els darrers temps s’han emprès mesures legals per afrontar l’emergència climàtica i la consciència que cal actuar sense perdre més temps s’ha anat escampant. I això implica prendre decisions polítiques de gran abast, però també corregir alguns hàbits de la nostra vida quotidiana.
Es calcula que, com a mínim, la humanitat necessitaria 1’7 planetes per mantenir el mateix ritme de vida i de consum, si bé aquest càlcul és una mitjana entre tots els països, entre els quals hi ha grans diferències. D’aquesta manera, si tot el món el compartís el model de vida dels EUA, caldria que disposéssim de cinc planetes, mentre que si tots els habitants del planeta visquéssim igual que els de l’Índia n’hi hauria prou amb mig. Aquesta disfunció rep el nom de sobrecapacitat de la Terra i fins i tot té un dia propi instaurat, el 29 de juliol, per conscienciar la humanitat de la necessitat de frenar aquesta sobreexplotació.
Si us pregunteu com contribueix el vostre propi estil de vida en aquest excés —és a dir, quants recursos necessiteu per viure com viviu i quina petjada ecològica deixeu—, la calculadora que trobareu seguint aquest enllaç us revelarà quantes Terres caldrien perquè tota la humanitat compartís els mateixos hàbits que vosaltres.
Girona acull la Fira de la Terra
I si avui és un dia per reivindicar que cal protegir el nostre planeta, també l’és per confiar que les coses canviaran. Així ho creuen els impulsors de la Fira de la Terra que, després d’aquests dos anys de pandèmia, enguany tornen a muntar l’esdeveniment el dissabte 30 d’abril i el diumenge 1 de maig al Parc de la Devesa, a Girona. Segons diuen els organitzadors, “la Fira de la Terra-Mercat de la Terra, no és una fira qualsevol, ni és un mercat qualsevol, ni vol fer la competència a cap fira concreta, ni a cap mercat concret. La Fira per el Dia de la Terra-Mercat de la Terra és una trobada d’entitats de tota mena per cridar l’atenció de les agressions que la societat moderna fa als sistemes naturals i socials i per proposar formes de comportament respectuosos, cooperatius i solidaris”.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!