El Centre d’Estudis Demogràfics i la Universitat Autònoma de Barcelona han elaborat un informe anomenat ‘Canvis de residència en temps de COVID-19: Una mica d’oxigen per al despoblament rural’. Aquest ha permès observar que el 2020 un 12% menys de persones de l’estat espanyol van abandonar el camp, mentre que l’arribada d’habitants nous va créixer un 20,5%.
Tal com expliquen en aquesta notícia de Món Rural, els destins principals dins de Catalunya van ser el Pirineu català, la Costa Brava i la Costa Daurada. A la Comunitat de Madrid van ser els de la zona del Sistema Central. Els autors apunten que aquest canvi de domicili segurament va ser conseqüència de les restriccions de mobilitat, la voluntat de millorar les condicions d’habitatge i el teletreball.
L’estudi s’ha pogut realitzar analitzant els canvis de residència dels habitants de 8.131 pobles de l’estat espanyol, comparant les dades del període 2016-2019 amb el 2020, recollides a l’informe d’Estadística de Variacions Residencials.
Un dels signants de l’estudi, Miguel González-Leonardo, puntualitza que si bé és cert que va haver-hi un augment del flux migratori de la ciutat al camp durant el 2020, “és probable que els canvis observats fossin conjunturals, ja que les dades mensuals mostren que les sortides des de les àrees rurals i les arribades a les ciutats van recuperar els valors previs a la pandèmia tot just acabar el confinament domiciliari”.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!