Per segon any consecutiu, Vic va acollir el fòrum Talaia Pagesa, que va tenir lloc divendres passat, 31 de març, a la vigília del tradicional Mercat del Ram de la capital d’Osona. Entre els objectius de la segona edició d’aquesta iniciativa, que va aplegar un centenar de participants —professionals de la pagesia, majoritàriament, al costat de divulgadors i estudiosos del sector— contemplava el de confirmar l’interès que tenia consolidar aquesta proposta, en un àmbit en què ja existeixen diversos fòrums de trajectòria més o menys llarga. “El que demanaria és que no es repetís el dia de la marmota en què s’han convertit moltes jornades, on sempre s’explica el mateix i no s’avança en les solucions”, va demanar la maresmenca Sílvia Porras, de l’Horta Pla de Munt, a la taula rodona Parlem de la pagesia amb mirada humana, que va obrir la Talaia.
Els organitzadors de l’acte —una suma de professionals independents, entre els quals hi ha les consultores de Raiels SCCL i l’experta Neus Monllor o l’enginyer agrònom Dirk Madriles, sota la coordinació d’Isaac Gelabert i amb el suport de l’Ajuntament de Vic—, havien mantingut trobades prèvies amb els participants per encarar aquesta segona edició i dotar-la de sentit. De fet, l’organització només s’atribuïa el paper de dinamització d’un fòrum en què la intenció és que cada pagès i cada pagesa es representi a si mateix i, el conjunt, reflecteixi la diversitat del sector a Catalunya: pagesia ecològica i convencional, empreses familiars i col·lectives, agricultura i ramaderia extensiva i intensiva… La voluntat era la d’estrènyer vincles entre aquests participants amb la idea que es comparteixen problemàtiques comunes i afavorir acords que superin la dinàmica encallada en la confrontació. “I l’Administració no ens hi ajuda mai”, es va queixar Quico Llach, d’El Rebost de les Gambires (Osona), en una sensació compartida per la resta de participants.
El valor dels projectes col·lectius, com Mercat Arrels
Mercat Arrels hi va ser present, a través de la veu de la productora d’avellana Ester Gomis, de Ca Rosset, com a experiència de suport col·lectiu entre petits productors per aconseguir tirar endavant un projecte tan ambiciós com el del nostre mercat digital. “El que és important és que és un projecte pensat per a la pagesia, som nosaltres els qui dedicidim el preu just que cal posar i els que tenim la relació directa amb els consumidors, els socis del Mercat”, va destacar Gomis, que va apostar perquè el projecte creixi tant en socis com en productors pels beneficis que representa per al sector. Mercat Arrels va compartir taula amb altres experiències col·lectives, com Pagesos GPS (un actiu grup de pagesos construït a través de les xarxes socials) i els projectes col·lectius de la pagesia de la Vall del Corb que va exposar Pau Moragas, de la cooperativa L’Olivera. Aquestes intervencions van compartir el taller titulat Al mal temps, bona cara, en què s’exposaven experiències constructives contra el previsible pessimisme del sector. Els altres dos tallers es van titular Ens microenxarxem, ens macroajudem (creació de xarxa i espai d’intercanvi d’experències) i El territori tremola, el territori alça la veu (altaveu dels reptes de la pagesa i incidència política). Tots tres tallers es van dissenyar atenent als interessos expressats pels participants en les sessions prèvies de l’esdeveniment.
Al cap d’un matí de debats apassionats i francs —lligats per l’humor del pallasso Claret Papiol, que va conduir l’acte—, la sensació que els participants havien pogut expressar inquietuds que no troben lloc en altres espais era compartida per molts dels assistents. Amb aquest bon sabor de boca, els organitzadors pensen que la Talaia Pagesa ja està trobant un lloc propi que complementa les jornades i debats ja existents en el sector. Al capdavall, com va dir un dels experts que van participar als debats, “la pagesia s’entén quan parla entre ella mateixa, sovint és més fàcil que dos pagesos de qualsevol lloc del món s’entenguin entre ells, que no pas amb els sectors urbans de la societat, per això aquests debats són necessaris”. I sí, la Talaia Pagesa va injectar una certa dosi d’autoestima entre la gent que hi va participar. El dia de la marmota va quedar conjurat.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!