Una de les cites importants de l’estiu és el Dansàneu-Festival de Cultures del Pirineu, que enguany arriba a la 33a edició. Tindrà lloc del 26 de juliol al 4 d’agost i, a més dels eixos temàtics propis —la dansa, la música i el patrimoni— enguany també hi sumen els de la llengua i la memòria col·lectiva.
D’aquesta manera, les propostes artístiques que s’han programat a diversos punts de les valls d’Àneu (Pallars Sobirà) posaran la llengua al centre. La commemoració del 600è aniversari del text sobre bruixeria més antic d’Europa, que és originari de la zona, serà un altre element central del progarama.
“Hem convidat un estol d’artistes extraordinaris d’arreu del territori. De manera molt singular, de les Illes Balears i del País Valencià, en un exercici de mà estesa entre germans en uns moments d’urgència en relació a allò que considerem central en la vida de les persones: l’exercici ple dels seus drets culturals, que són també els drets lingüístics”, assenyala la directora del Dansàneu, Rut Martínez.
Pel que fa al format de la programació, es manté la fórmula de repartir les propostes artístiques en tres franges horàries, una de matí, una de tarda i una de nit, per facilitar que el públic pugui assistir a totes. Gairebé la meitat de les propostes són gratuïtes. D’aquesta manera, els organitzadors del Dansàneu volen aconseguir que el festival sigui un espai de trobada per a tot tipus de públic.
La programació
La dansa continua sent la gran aposta del Dansàneu. En aquesta edició la representaran les actuacions de la companyia Mal Pelo, de Magdalena Garzón, Núria Guiu i Sònia Gómez; l’Esbart Català de Dansaires i alumnes de l’escola Oriol Martorell i de Sol Picó, entre d’altres.
Pel que fa a la música. hi haurà concerts d’artistes com Roger Mas, Joan Isaac, o el Cor Jove Nacional de Catalunya amb Arnau Obiols. Obiols va ser protagonista d’un episodi del pòdcast d’Arrels Ruraletes, conduït per la periodista Txell Bonet, que podeu recuperar seguint aquest enllaç.
Trobeu tot el programa sencer del Dansàneu aquí.
Dones i bruixeria
L’any 2024 coincideix amb el 600 aniversari de la llei més antiga d’Europa contra la bruixeria, inclosa dins el llibre de Privilegis i Ordinacions de les Valls d’Àneu. El Festival Dansàneu es fa ressò d’aquesta commemoració, impulsada des del Consell Cultural de les Valls d’Àneu i la Universitat de Barcelona, i per això ha programat una sèrie d’iniciatives i activitats que volen reconèixer la singularitat històrica i el pes jurídic d’aquest text aneuenc, i també restituir la memòria de les dones que van ser objecte de repressió i violència per aquesta qüestió.En el marc del festival es presenta l’exposició Bruixes de dol. De les ordinacions d’Àneu a les caceres actuals, comissariada per la periodista Ivet Eroles, que vol ser un recorregut per l’estigmatització i la invisibilització de les dones del món rural, des de la cacera de bruixes fins a l’actualitat.
Les entrades per assistir al Dansàneu es poden aconseguir seguint aquest enllaç.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!