
Ja fa deu anys que Catalunya té un centre de referència per divulgar els olis catalans al municipi de la Granadella (Garrigues). Aquesta dècada ha servit per donar valor a un dels productes emblemàtics del nostre país, que tant en dibuixa el paisatge com la gastronomia. Per commemorar aquest aniversari, el Centre de la Cultura de l’Oli de la Granadella ha dedicat un llibre a la cuina de l’oli, que presentarà a la Fira de la Primera Premsada de l’oli, que tindrà lloc el primer cap de setmana de novembre en aquesta població.
El llibre recull receptes que tenen l’oli de protagonista. Totes s’han anat explicant en el curs de cuina “12 mesos, 12 receptes, amb oli d’oliva verge extra”, que impulsa el mateix Centre. Enguany, aquest curs arriba a la tercera edició. En les sessions que s’hi programen, la mateixa gent del territori elabora i explica les receptes. Hi participen més de trenta alumnes.
El Centre de Cultura de l’Oli de Catalunya va néixer per agrupar, ordenar i oferir una sèrie d’accions, adreçades a diversos públics, amb l’oli com a punt de connexió. L’entitat també reivindica els orígens agraris del municipi, començant per l’edifici on s’allotja. Ocupa les restes d’una església de transició entre el romànic i el gòtic que, al segle XVIII, es va convertir en el convent de monges de Santa Maria de Gràcia. Les monges oferien als pagesos de la Granadella un servei de guarderia perquè poguessin fer tasques al camp sense desatendre als més petits.
Als anys 30 del segle passat, la congregació religiosa va marxar de la Granadella i a l’edifici s’hi van condicionar tres aules. A conseqüència de la guerra civil i dels canvis en els equipaments del municipi, cap als anys 50 les aules es van tancar i, durant un període curt, les noies d’Acció Catòlica van convertir l’edifici en el seu teatre. Al llarg de les últimes dècades del segle XX, l’edifici es va fer servir com a galliner i com a magatzem de la cooperativa agrícola. Ara fa deu anys que es va convertir en la seu del Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya.
L’oferta vinculada a l’oli de la Granadella es completa amb el Museu de l’Oli, que ocupa l’espai de l’antiga cooperativa agrícola.

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!