El Parc Natural del Cap de Creus (Girona) és una de les zones del litoral català més afectada per la invasió de la flora exòtica. És per això que participarà durant els cinc anys vinents, en el projecte LIFE medCLIFFS, que treballa per gestionar les invasions d’aquesta flora als penya-segats del Mediterrani.
La flora exòtica és aquella que creix en un medi i un ecosistema que no és el seu. Això passa perquè s’han introduït accidentalment, sobretot a través de la jardineria o les plantes ornamentals. Tenen una capacitat molt gran d’adaptació, i això fa que posin en perill els hàbitats naturals autòctons, amenacin la biodiversitat i puguin afectar la salut humana i activitats econòmiques de la zona. Per això és important aturar la seva reproducció i arrelament.
El projecte LIFE medCLIFFS té com a objectius redactar una guia de bones pràctiques, una llista amb les espècies flora ornamental que cal evitar, crear una etiqueta de qualitat pels proveïdors, com empreses de jardineria o supermercats, i redactar un reglament per la utilització de la flora ornamental als municipis costaners de Girona. També hi haurà una participació ciutadana voluntària, que aportarà una informació de detecció inicial de la flora exòtica.
La Diputació de Girona i el Parc Natural del Cap de Creus, de fet, ja han treballat anteriorment en projectes a la zona que van donar bons resultats. Girona destaca especialment com a zona acollidora de flora exòtica, ja que la seva costa té molta concentració de plantes al·lòctones, a causa del clima temperat, l’activitat humana i un bon corredor biològic.
Ho expliquen en aquesta notícia de Món Sostenible.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!