El Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) defensa que els sons naturals faciliten la nostra connexió directa amb la natura. I afirma que la ciència ha demostrat que el cant dels ocells millora la nostra salut física i mental. El CREAF remarca, però, que a causa del canvi climàtic, les poblacions d’aus han disminuït i la seva distribució geogràfica ha canviat. Com a conseqüència, els ocells estan modificant les seves piulades i el cant de les aus a l’alba és cada cop més silenciós i menys variat.
Per aquest motiu, la Universitat d’East Anglia (Gran Bretanya), amb la col·laboració d’experts internacionals, ha desenvolupat un projecte que busca reconstruir paisatges sonors -perduts en els darrers 25 anys- de més de 200.000 punts d’Europa i Amèrica del Nord. El resultat és l’article ‘Bird population declines and species turnover are changing the acoustic properties of spring soundscapes’ publicat a la revista Nature Communications.
Per reconstruir els paisatges sonors històrics, l’estudi ha combinat les dades dels recomptes anuals d’aus dels enclavaments de North American Breeding Bird Survey i Pan-European Common Bird Monitoring Scheme, amb els enregistraments de més de 1.000 espècies de Xeno Canto, una base de dades en línia que posa a disposició el piular d’aus de tot el món.
Lluís Brotons, investigador del Consell Superior de Investigacions Científiques (CSIC) al CREAF, ha intervingut a l’estudi. Brotons apunta que “a causa de la disminució d’espècies d’aus, l’estructura acústica dels paisatges sonors naturals, generada pels ocells, és cada vegada més simple i poc heterogènia”.
Malgrat això, el CREAF destaca que a mesura que ens tornem col·lectivament més conscients del nostre entorn natural, també comencem a preocupar-nos de manera més determinant pel seu deteriorament. Per això, des del centre creuen que estudis com aquest son una bona eina per augmentar la consciència entorn a aquestes pèrdues i demostrar l’impacte que tenen en el benestar humà.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!