La Tria de Mulats d’Espinavell és una fira ramadera tradicional que cada any se celebra el 13 d’octubre al municipi de Molló (Ripollès). Però el que atrau més visitants d’aquest esdeveniment és la baixada del bestiar de la muntanya, que torna a la plana per passar l’hivern. Des de Sant Joan, i en virtut dels drets reconeguts per les Actes del Tractat dels Pirineus l’any 1659, aquests animals pasturen a la muntanya de Rojà, a la comarca de Conflent. El 13 d’octubre baixen de forma natural acompanyats de pastors a peu i a cavall. Per a milers de persones que s’acosten fins a Molló és tot un espectacle. Amb el descens, s’inicia una festa ramadera, en el marc de la qual s’hi organitzen un concurs de bestiar i una mostra de productes artesans.
Enguany, han fet la transhumància més de 300 caps de bestiar, i la baixada ha aplegat més de cinc mil persones. L’any 1997, la Generalitat va atorgar el Diploma Turístic per aquesta activitat tradicional.
Ara bé, a més de l’espectacle que suposa veure baixar més de 300 èquids enmig de la natura, la transhumància és una activitat tradicional amb moltes implicacions al territori i molta tradició a Catalunya.
De fet, Arrels hi va dedicar el número 6 de la revista, per tal de mostrar en imatges i també amb reportatges, tot el que suposa aquesta activitat ancestral, que encara que pateixi un retrocés molt important, encara perviu a Catalunya. Podeu aconseguir aquell número de la revista seguint aquest enllaç.
Des del punt de vista més tècnic, si voleu saber més coses al voltant de la transhumància, el seu potencial i el seu futur, seguint aquest enllaç trobareu la informació sobre el II Congrés de la Transhumància. Fa ben poc, s’ha publicat el contingut de les trobada en obert per posar-les a l’abast d’estudiosos i investigadors.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!