La música barroca, l’estil que va abastar tot el segle XVII i mitjan segle XVIII, té una nova funció des de l’any 2018: exercir d’agent dinamitzador d’una part de la Catalunya central. El triangle que hi ha entre el Santuari del Miracle, Cervera i Manresa és l’escenari, des de fa quatre edicions, d’un festival de música i enogastronomia que pretén aconseguir un desenvolupament integral de l’entorn rural.
Es diu Espurnes Barroques i va néixer fruit d’una conversa entre el qui llavors era alcalde de Riner (Solsonès), Joan Solà, i Josep Barcons, un músic que havia marxat a Barcelona i als 34 anys va decidir tornar al seu poble, a Navès. (Solsonès). Què podríem fer per revitalitzar el nostre territori? es van preguntar.
Un dels atractius de la zona és el Santuari del Miracle, un dels conjunts d’arquitectura barroca més exuberants de Catalunya. I, a partir d’aquí, i després d’observar que la Catalunya central és plena de testimonis d’aquella època, van considerar que la música podria ser un bon mitjà per estimular la cultura, la gastronomia, el vi i, de retruc, l’economia de la zona. Així va néixer Espurnes Barroques, un festival que mira cap al 2022 sumant la implicació de més de 10 municipis que aposten fort per aquesta proposta cultural. “Són pobles que ara tenen una oferta cultural que sense el festival no tindrien”, afirma el director, Josep Barcons.
Però Espurnes Barroques va una mica més enllà i, posant la música barroca al centre, implicac a molts més agents del territori. Així, la proposta musical va sempre acompanyada d’un tast d’algun producte de la zona, ja sigui un vi o una especialitat gastronòmica. “L’elecció d’aquests productes no és gratuïta. Per exemple, si fem un tast de vi, en busquem un que sigui representatiu, que estigui vinculat amb l’entorn i que el puguem explicar”, afirma Barcons, que aprofita per recordar que, al Solsonès, per exemple, s’hi conserva la premsa de raïm més gran d’Europa.
Pel que fa a la proposta musical, el director del festival té clar que és un pol d’atracció per diferents tipus de públics. “Hi ha els amants de la música barroca, que tenen l’oportunitat d’assistir a un concert a un entorn privilegiat, després hi ha els que la viuen com si fos jazz per exemple. En la música antiga no s’especificava si un instrument o un altre havia de tocar fort o fluix, per exemple, i per tant té una part molt viva d’expressió del moment. Però, en aquests concerts, també hi assisteix gent del poble, només pel fet de que hi hagi aquesta proposta cultural prop de casa. Per tant, arriba a un públic ampli” conclou Josep Barcons. En l’edició d’enguany, per exemple, en el 80% dels concerts les entrades s’han exhaurit. Però no es plantegen crèixer: “Volem propostes intimistes i selectes però a l’abast de tothom”.
Alguna cosa més que música
“La idea és portar cultura d’alt nivell a aquest territori que en diem barroc, però fer-ho amb format de marató, perquè difícilment una persona de Tarragona vindrà per un sol concert, però, si hi ha més activitats, serà més fàcil que es quedi a la zona”. Aquesta és una de les potes de la proposta integral que vol abastar Espurnes Barroques. Que més enllà de tot, també sigui un revulsiu econòmic.
I encara més, perquè el festival també té un component social i educatiu Es fan accions coordinades amb projectes d’inserció social, tallers i audicions adaptades a col·lectiu especials, com llars d’avis, centres de persones amb discapacitat, diversitat funcional o en risc d’exclusió social. I fins i tot hi ha algunes activitats que es programen amb taquilla inversa per tal que ningú en quedi exclòs per raó del preu de l’entrada.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!