El Col·lectiu Eixarcolant premiarà la recerca etnobotànica i l’emprenedoria en aquest camp amb uns premis de nova creació. La iniciativa compta amb la col·laboració de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de la Generalitat de Catalunya i té per objectiu fomentar el desenvolupament de projectes de recerca i emprenedoria en el camp de l’etnobotànica, a més de generar un impacte positiu a nivell local en termes ambientals, socials i econòmics.
L’etnobotànica és una disciplina científica encarregada de l’estudi de les relacions que estableixen les persones amb les plantes per donar resposta a necessitats quotidianes com alimentar-se, guarir-se, vestir-se, construir o jugar. Des d’Eixarcolant creuen que la recuperació i adaptació a la realitat actual dels coneixements de caire etnobotànic “és clau per poder conèixer i emprar els recursos vegetals locals (tant espècies silvestres com varietats cultivades) per afrontar els reptes que tenim com a societat” D’aquesta manera, afirmen, “es podrà avançar vers la circularitat de l’economia, la sobirania alimentària, i la gestió sostenible del territori”.
Aquest col·lectiu de l’Anoia considera que l’etnobotànica és encara poc present en l’àmbit formatiu, amb una clara mancança de formacions específiques que puguin despertar vocacions a nivell de recerca o emprenedoria. Esperen que els Premis Eixarcolant contribueixin a impulsar el talent i la innovació en el camp de l’etnobotànica, en fomentin la recerca, reforcin la divulgació dels usos de la vegetació silvestre i de les varietats agrícoles i ornamentals tradicionals i finalment fomentin l’emprenedoria basada en usos de la flora local.
Hi haurà dues categories: la recerca i transferència de caràcter etnobotànic, i l’emprenedoria basada en coneixements etnobotànics. En ambdós casos s’ha de tractar de propostes no executades amb la intenció de desenvolupar-se al llarg de 2023
Als guardons s’hi poden presentar tant persones físiques com jurídiques sempre que tinguin previst dur a terme aquests projectes de recerca o d’emprenedoria al llarg del proper any. Hauran de ser projectes només presentat en català o en aranès. I per cadascuna de les dues categories hi haurà un primer premi dotat amb 1.500€ i un segon premi dotat de 500€. Així els organitzadors esperen incentivar la participació de diferents actors del territori i ajudar al finançament d’algunes d’aquestes propostes per tal que finalment puguin esdevenir una realitat que comporti beneficis per tota la societat.
Es poden presentar candidatures fins dilluns 7 de novembre del 2022 seguint aquest enllaç, en el qual també hi ha les bases completes de la convocatòria. El lliurament de premis tindrà lloc el proper 18 de desembre.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!