Fer turisme a Eivissa és símbol de sol i platja i sobretot de festa. Ara, però, la recuperació de la posidònia —un dels valors més destactas del patrimoni natural de l’illa— es podria afegir a aquesta llista. La Fundació Blue Life, en el marc del seu programa Ibiza Sostenible, està decidida a conservar, mantenir i, fins i tot, fer encara més grans els prats marins d’aquesta planta a Eivissa. Normalment, la veiem a les platges quan ja s’ha assecat, però en el fons marí hi ha grans extensions que en els últims anys s’han fet malbé a causa de la intervenció humana, sobretot per les àncores dels vaixells. Aquesta planta submarina només es troba a la Mediterrània i als fons marins d’Eivissa hi ha prats de posidònia oceànica de més de 100.000 anys de vida. És l’ésser viu més longeu i extens del planeta —i, de fet, l’únic en aquesta categoria— que la Unesco ha inclòs dins del catàleg de Patrimoni Mundial que elabora aquest organisme.
“Si no tenim cap problema en moure’ns milers de quilòmetres per anar a recuperar el fons marí de paradisos exòtics com les Seychelles, per què no ho podem fer també a Eivissa?”, és pregunta Óscar Caro, president de la Fundació Blue Life. Per això, ja fa un parell d’anys que treballen amb entitats i administracions de la més gran de les Pitiüses per localitzar els punts on la posidònia està més malmesa i planificar-hi un pla de recuperació. Aquesta recuperació que es vol fer de manera col·laborativa amb voluntariat, però també amb turistes conscients.
La primera fase es va portar a terme aquest maig amb una recollida col·lectiva dels fruits de la posidònia, les característiques boles una mica peludes que es troben a les platges mediterrànies. Ara, s’han fet germinar fora del mar —tal com es veu en la imatge inferior— i, un cop els plançons s’hagin fet una mica més grans, es replantaran al fons marí.
Hi ha diverses maneres de participar en aquest programa de recuperació. La primera, apuntar-s’hi voluntàriament per incorporar-se en funció de l’expertesa de cadascú —biologia, busseig, etc— a alguna de les accions. També es poden contractar accions puntuals en grups, que en aquest cas són de pagament. Per exemple, en la recol·lecció de fruits del mes de maig hi van participar membres de l’equip de futbol del Betis i també grups de treballadors d’una cadena hotelera.
“Tenim diversos objectius. El primer és el de recuperar la posidònia per les funcions que exerceix al fons marí i també al litoral. El segon, conscienciar als visitants de la importància de preservar aquesta planta i la dificultat de recuperar-la, ja que és un procés molt lent. Però també volem oferir un turisme alternatiu a la principal activitat de l’illa que, a més, no està circumscrit per la temporalitat”, detalla Caro. En aquest sentit, també destaca que la festa, el sol i la platja d’Eivissa no són incompatibles amb la recuperació d’aquesta planta i que es poden combinar sense problema.
La Fundació Blue Life va néixer per les inquietuds d’un grup de persones que treballen arreu de l’estat. A Eivissa van impulsar el programa Ibiza Sostenible, en el marc del qual, a més de la recuperació de la posidònia, fan accions per mostrar la cara menys visible de l’illa: la gastronomia, els vins i la realitat que s’amaga darrere l’eufòria festiva.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!