El mar i les activitats econòmiques que se’n deriven són molts importants a Catalunya, no només a l’estiu, és per això que la Generalitat ha concedit fins a 2 milions d’euros en ajuts als municipis pesquers per promoure l’Economia Blava, aquella que engloba activitats al camp aquàtic però que són compatible amb la preservació dels ecosistemes marins i que promouren un desenvolupament social i econòmic sostenible. Són en total 137 projectes, 77 més que l’any passat i que generaran una inversió total de 3,4 milions d’euros.
Una de les iniciatives de cooperació subvencionades en aquest període són les jornades d’intercanvi d’experiències entre pescadors francesos i catalans per millorar la comercialització de la tonyina vermella. Els tallers tindran lloc el pròxim mes d’octubre a les confraries de pescadors de l’Ametlla de Mar, Vilanova i la Geltrú i Sant Feliu de Guíxols.
Destaca també la posada en marxa als municipis de Vilanova i la Geltrú, Cambrils i Arenys de Mar d’una Gastromòbil i un Showcooking en femení, dos projectes on les protagonistes són les dones, i on el públic podrà degustar les seves receptes a base de peix de proximitat.
A Palamós, es durà a terme el projecte Peix local a l’hospital, que consistirà en un canal de compra de peix per al personal de l’hospital mitjançant una aplicació digital per a la gestió de les comandes i uns punts de recollida en l’hospital mateix que consisteixen en unes guixetes. Per fomentar la pesca a través de l’art urbà, se subvencionarà la pintura d’un mural a la façana de la Confraria de Sant Feliu de Guíxols. A més, se subvencionarà la retolació de les confraries amb xarxes reciclades, l’elaboració d’un receptari de llobarro elaborat pels cuiners i cuineres del municipi de Roses o les accions per a la creació de la marca Escamarlà de Llançà, totes iniciatives dels municipis de la Costa Brava.
A les Terres de l’Ebre, Amposta proposa un projecte de promoció de la pesca local i potenciació dels peixos menys nobles. Per a això, adquirirà una taula per a demostracions, una nevera de maduració per a peix i l’obertura a la cuina en vidre. A més, s’adquiriran boies per a la senyalització perimetral del polígon de muscleres a Deltebre i s’invertirà en la modernització d’instal·lacions per al cultiu de microalgues a la Ràpita i en un projecte per netejar de microplàstics els límits de les salines a la badia dels Alfacs.
Algunes de les propostes dels pobles de la Costa Brava sud passen per un projecte de Land Art que consistirà en un mural al port de Blanes sobre la història de la pesca, un punt verd construït amb plàstics reciclats també a Blanes i un festival de la pesca, Maresmar 2024, que es farà a Arenys de Mar.
A la Costa Central, Barcelona durà a terme un projecte per promoure la vela inclusiva i vela adaptada; Badalona invertirà l’ajut a preservar la cultura i el patrimoni pesquer replicant el bot auxiliar del vaixell Maria Assumpta, de 1858. Una altra proposta d’aquesta zona és la revalorització de l’alatxa (Sardinella aurita), una espècie d’interès emergent. Els estudis que es facin sobre aquest peix s’explicaran al sector pesquer mitjançant dues jornades a les llotges de Barcelona i Vilanova. Per la seva part, el municipi de Sitges farà un documental per fomentar el relleu generacional pesquer.Finalment, en els municipis de la Costa Daurada, la publicació Camins, una revista del patrimoni cultural de Cambrils, dedicarà un número al paper de les dones a la comunitat pesquera. Torredambarra contractarà biòlegs per dur a terme el marcatge d’espècies de rellevància pesquera i poder-ne fer seguiment per millorar la seva gestió. Vilanova i la Geltrú invertirà en la compra d’un llagut català a rem per a la pràctica esportiva i social integradora i Tarragona obrirà un espai de degustació de peix al Mercat Central.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!