Tres productors de Mercats Arrel estan d’enhorabona perquè alguns dels seus productes han fet un bon paper al Làctium, la mostra de formatges catalans que s’ha fet aquest cap de setmana a Vic (Osona). En aquesta fira, s’hi fa un concurs de formatges i tres dels productes de Mercat Arrels s’han endut un premi.
El formatge Les Cuines de la Formatgeria del Miracle ha aconseguit la Medalla d’Or en la categoria de Pasta Tova d’Ovella. Està elaborat amb llet crua d’ovella de 40 dies de maduració, de pasta tova i escorça rústica cendrada, però comestible. Un premi que ha aconseguit per segon any consecutiu. La formatgeria del Miracle és un projecte de Sílvia Soler que amb l’any 2002 amb un rup d’amics va decidir anar a viure a pagès. Va començar amb quatre ovelles, per tenir cura dels camps, i regalaven la llet que els sobrava. Després, els monjos els van cedir les antigues cuines del monestir del Miracle i van crear la formatgeria. Ara, tenen unes 250 ovelles de la raça Lacaune, conegudes arreu per ser grans lleteres. Pasturen a Sant Climenç, un poblet del municipi de Pinell de Solsonès i allà, Joan Esteve, vetlla nit i dia pel ramat i fa que aquesta primera part de l’engranatge rutlli a la perfecció.
També s’ha endut la primera posició al podi amb una altra Medalla d’Or, el Puigpedrós d’El Molí de Ger, en la categoria de Formatge Pasta Tova de Vaca. És un formatge de pell rentada, de gust intens i coloració taronja característica i amb olor de notes florals. La textura és de pasta semidura i denota un cert gust de nous i fruita confitada. Té sempre un mínim de dos mesos de maduració. Aquesta empresa familiar situada a la riba del riu Segre, a la Cerdanya, s’ha centrat en la producció de llet bovina de la raça frisona. El Molí de Ger forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, que recull i reconeix edificis i construccions d’interès artístic, arquitectònic o històric. Un altre dels seus formatges, el Tupí de Blau que no es troba en el catàleg de Mercat Arrels, també s’ha endut una medalla d’or.
Una altra medalla, en aquest cas de Plata, és pel iogurt grec de Granja Comas, en la categoria de llet fermentada. La família Comas es dedica a la produccció de làctics des de fa un segle. Des de 1920 que es van instal·lar a la masia Mas Roure al nord de Santa Eugènia de Berga (Osona) i ara han aconseguit aquesta medalla de plata pel iogurt grec que elaboren amb llet de les seves vaques frisones, seguint la recepta grega tradicional. Granja Comas forma part del col·lectiu Osona Terra, una associació de pagesos, artesans i oficis de boca de la comarca d’Osona.
Aquest premis són un reconeixement a la feina ben feta i mostren l’alta qualitat dels productes que oferim a Mercat Arrels.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!