L’autora de la novetat editorial Terra de dones. Pageses de Catalunya (editorial Fonoll, 2020) signa un reportatge al web La Mira en què presenta les vuit protagonistes del seu llibre. Les descriu com a “treballadores dins i fora de casa. Des dels inicis, veritables gestores d’una llar i professionals de la feina pagesa al mateix temps. Superwomen sense paper en la història, mancades d’història en la història del país. Les dones pageses són un dels pilars fonamentals de Catalunya. Un pilar de la societat sovint oblidat i relegat a les parts més invisibles de les masies i les terres que cultiven.”
Per descriure aquesta realitat, l’exemplifica amb els casos de vuit pageses d’avui de diversos perfils i trajectòries: la viticultora Judit Sogues, que té un celler a Foradada (la Noguera); la ramadera Carla Albareda, que amb 25 anys ha tornat al mas d’on prové la seva família, entre Montmaneu i Sant Guim de Freixenet (Anoia); l’activista Ester Gomis, que conrea fruita seca i oliveres a Vilallonga del Camp (Baix Camp); la ramadera Maria Àngels Prat, que fa gairebé 40 anys es va sumar al projecte del seu company de crear una granja lletera a Caldes de Malavella (la Selva); la llicenciada en Ciències Ambientals i màster en Ecologia Fonamental i Aplicada, Maria Casoliva, que ha renovat l’explotació familiar de Sanaüja (la Segarra); la jove Marta Borràs, que ha impulsat una granja de porcs ecològica a Solsona (el Solsonès); l’ebrenca Maite Pallarés, que porta una explotació d’oliveres i horta al Perelló (Baix Ebre); i la ceretana Teresa Torner, que, amb el seu marit, s’encarrega d’un ramat de vaques brunes i de conreus ecològics a Prullans (Cerdanya).
“Hi ha una nova revolució en l’agricultura, un dels puntals de la qual és la incorporació de la dona com a entitat visible en tot el procés”, és una de les conclusions que exposa Laura Saula després de parlar amb aquestes pageses.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!