Els Agents Rurals han documentat més de 4.000 elements patrimonials a l’entorn rural. Des de 2011, en virtud d’un conveni amb la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, aquest cos ha localitzat aquests elements, alguns d’ells inèdits, per tal d’inventariar-los i ajudar d’aquesta manera a la seva protecció.
La documentació d’aquest patrimoni cultural dispers pel medi natural representa una font de coneixement essencial per saber com els nostres ancestres aprofitaven els recursos existents al medi natural i com s’articulava el territori. La documentació que generen els Agents Rurals és el primer pas per a la seva protecció i posada en valor, així com la seva inclusió als planejaments urbanístics.
El conveni de col·laboració té com a prioritat la recerca d’elements de tipus preindustrial, documentant el seu estat i característiques. Les construccions més habituals són forns de calç, molins hidràulics fariners o paperers, forns rajolers o d’obra, forns de pega, pous de glaç, entre d’altres.
Més enllà d’aquests elements de tipus preindustrial, les tasques abasten altres construccions i estructures molt diverses. Les creus de terme i creus commemoratives són un grup important, representant el 22,88% dels elements documentats. Un 15,14% d’elements inventariats fora el grup de “forns”, dins del que hi ha forns de calç, d’obra, teuleries, forns de pega, forns d’oli de ginebre, etc. Les anomenades “estructures d’aigua” suposen un 12,85%. Són basses, safarejos, sínies, aljubs, sèquies, etc. Els molins hidràulics fariners i paperers representen el 10,54% d’elements inventariats i les “estructures agrícoles”, barraques de pedra seca, cabanes de volta, etc, són el 7,37%.
Tot i així, elements vinculats a la Guerra Civil Espanyola o estructures relacionades a la ramaderia, la comunicació o restes de tipus militar i eclesiàstic, són també objecte d’inventari ja que tots ells formen part del patrimoni cultural català.
Tota la informació generada pel Cos d’Agents Rurals és tramesa al Servei d’Inventari del Patrimoni Cultural, Departament de Cultura, qui és el responsable del seu tractament i inclusió a les bases de dades.
Vetlla pel manteniment del patrimoni
A més d’aquesta documentació, el cos dels Agents Rurals, fa inspeccions de treballs que es realitzen al medi natural, com moviments de terra, o construccions, així com altres activitats que poden afectar de manera negativa, especialment l’ús dels aparells detectors de metalls, amb l’objectiu evitar la destrucció i pèrdua del patrimoni arqueològic.
Els elements de patrimoni arqueològic son de domini públic i un registre únic de la materialitat de les societats passades. És per això que fan una crida al respecte cap al medi natural i també cap al patrimoni que conté. I recorden que la legislació prohibeix la recerca de restes arqueològiques o paleontològiques, llevat que es tracti d’una intervenció autoritzada. També que en cas de localitzar una resta arqueològica o paleontològica per atzar, ja sigui al medi natural o en el marc d’una obra, treball agrícola o forestal, cal donar avís a l’Administració. Finalment, demanen que no s’extreguin mai restes d’aquest tipus del sòl, subsòl o fons marí, que es fotografiin i que s’avisi al 112.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!