
Les Jornades de pedra seca a La Porta del Congost arriben a la quarta edició amb l’objectiu d’oferir activitats per donar a conèixer i posar en valor aquesta tècnica ancestral, reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. La cooperativa La Somereta acull, per quart any consecutiu, un espai de trobada de persones expertes en la matèria, aficionades i curioses per anar més enllà de la tècnica constructiva estrictament. Serà un espai per compartir, viure i reconstruir part del patrimoni que caracteritza el paisatge rural de la Mediterrània. Tindrà lloc el cap de setmana del 17 i 18 de maig.
Les activitats són obertes al públic general i són gratuïtes, però totes requereixen inscripció prèvia mitjançant aquest enllaç. Les places són limitades i el període d’inscripció romandrà obert fins l’11 de maig.
Dissabte 17 de maig
De 10 a 12h – Itinerari entre pedres.
Recorregut entre construccions de pedra seca a les obagues d’Ulldemolins.
Amb Xavi Solé, artista pluridisciplinari i veí del poble que ha dissenyat el pòster de L’arquitectura de pedra seca a Ulldemolins i elabora l’inventari de construccions del municipi.
De 12:30 a 13:30h – Tertúlia d’experiències rurals
Veïns i veïnes d’Ulldemolins explicaran la seva experiència al voltant de les construccions de pedra seca; ens parlaran de com en feien ús, de la tècnica constructiva. De records i vivències vinculades al món rural tot fent el vermut.
De 16 a 17:30h – Xerrada i col·loqui Construccions per l’aprofitament de l’aigua al Priorat
Aproximació a l’arquitectura popular vinculada a l’aigua en relació amb les necessitats humanes, acompanyada d’una mostra fotogràfica de construccions i tancament amb reflexions sobre dels canvis en el seu ús a partir de l’evolució de la societat. La conduirà Salvador Palomar, membre de Carrutxa, Centre de documentació del Patrimoni i la Memòria, una associació cultural dedicada a la recerca i a la divulgació del patrimoni etnològic i la memòria històrica en l’àmbit, principalment, del Baix Camp i el Priorat.
De 18 a 19h – Sessió teòrica del taller de la tècnica constructiva de pedra seca.
Introducció teòrica de les diverses construccions de pedra seca, les regles bàsiques per construir marges, les parts d’un marge i tipus de pedra segons la funció. Conduïda per Albert Gavaldà, mestre marger de Relleu i Entorn, una associació que difon i la cultura de la pedra seca i per treballa per dignificar l’ofici de marger.
Diumenge 18
De 9 a 18h – Sessió pràctica del taller de la tècnica constructiva de pedra seca.
Construcció d’un marge de pedra seca, partint des de la base, reconeixement de les eines i les tècniques bàsiques per treballar en pedra seca, posant en pràctica els elements constructius d’aquesta tècnica. Conduïda per lAlbert Gavaldà, de Relleu i Entorn.
De 20 a 21h – Música en directe amb Ràdio Panerola.
Aquesta banda que evoluciona la seva versió més punk amb Xiclets Mutants de Vandellòs II, en una explosió sonora carregada d’energia, reverberació i intensitat rítmica que passa per les versions més clàssiques del rock’nroll per a tots els públics.
Les persones que vulguin participar en totes les activitats del cap de setmana, podran allotjar-se i fer els àpats al refugi de l’ermita de Sant Antoni, , que els garantirà una experiència immersiva i autèntica. Les places són limitades i cal fer la reserva prèvia al mateix enllaç de les jornades.
Les jornades tenen el suport del Parc Natural de la Serra de Montsant, l’Ajuntament d’Ulldemolins i la Diputació de Tarragona.

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!