El bernat marró marbrejat s’amaga durant els mesos més freds, i a la primavera torna a sortir per alimentar-se i reproduir-se. És aleshores quan es detecta més fàcilment, perquè les plagues entren a cases, coberts i a les casetes exteriors de terrasses, jardins i parcel·les agrícoles. Per això, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural fa una crida als municipis de Catalunya per identificar els focus de la plaga i prendre accions per evitar que a la primavera es desplaci cap als cultius, ja que pot causar nombrosos danys.
Enguany, però, la plaga de bernat marró ja ha danyat plantacions fructícoles de Girona i cultius d’horta del Baix Llobregat. Per aquest motiu, els experts demanen a la gent que si veuen un bernat marró marbrejat, l’eliminin.
Per identificar-lo, cal fixar-se en les antenes, que tenen dues franges blanques cadascuna. A la part dorsal del cos tenen un patró de color marró marbrejat i no tenen espina al ventre. Per capturar-los, es pot fer servir un aspirador o es poden escombrar a primera hora o a darrera hora del dia, ja que en aquestes franges es mouen més lentament perquè la temperatura és més baixa. Un cop capturats, es poden submergir en aigua i sabó o, simplement, deixar-los dins d’una bossa exposats al sol. En parla aquesta notícia del Món Planeta.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!