Benvinguts a Pagès es consolida com una proposta agroturística que permet al visitant conèixer l’origen d’allò que es menja i les persones que hi ha al darrera. A més és una manera de dignificar la feina de la pagesia i alhora una oportunitat de vendre directament els seus productes sense necessitat d’intermediaris.
Si bé aquest 2022 el projecte s’ha allargat i diverses finques i granges s’han afegit al Benvingut a pagès tot l’any, la festa grossa serà el cap de setmana de l’1 i el 2 d’octubre.
Darrere tot el que mengem hi ha persones i sovint des de la ciutat és fàcil oblidar una realitat que fins fa res era molt més propera. És per això que Benvinguts a Pagès és una oportunitat per reconnectar l’agricultura amb la ramaderia i amb l’artesania alimentària.
Els visitants podran veure vaques i gallines pasturant en llibertat a La Noguera; visitar les cabres d’en Peyu a Osona; apadrinar un mandariner al Baix Ebre; veure com es feia l’oli antigament a l’Anoia; tastar iogurts de llet ecològica d’una de les millors races de vaques a l’Alt Urgell; o visitar un cultiu de safrà al Bages; entre moltes d’altres activitats. Tota la informació i les activitat les trobeu al web Benvinguts a Pagès on també s’hi poden fer reserves i amb la complicitat de la restauració i hotels i cases rurals, completar la visita.
Val la pena recordar que a Catalunya, el sector primari dona feina a prop del 2% de la població ocupada, persones que fan feines agrícoles, ramaderes i de pesca. L’espai rural representa el 70% del territori, la major part del qual està ocupat per superfícies boscoses o no cultivades mentre que la superfície agrícola utilitzada representa el 27%. El conjunt del sector agroalimentari i la seva indústria auxiliar compta amb 163.000 professionals, 57.000 explotacions agràries, 3.900 empreses i 430 establiments.
Molts d’aquests són pagesos i pageses que obren les portes de casa seva per donar a conèixer la seva feina i per mostra d’on surten els aliments que trobem a la botiga. I conviden al visitant a acostar-se a la seva quotidianitat.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!