La compra de préssecs, nectarines, cireres i altres fruites de pinyol de Catalunya és ara mateix una necessitat, si volem que els nostres pagesos puguin encarar la propera campanya amb una certa garantia.
Si sou dels que mireu amb lupa els preus i esteu atents a les fluctuacions que experimenten, potser heu notat que, a plaça, alguns préssecs o algunes cireres són més cares del que estàvem acostumats. Però són l’excepció, perquè la majoria d’aquesta fruita de temporada es venen al mateix preu, quan en realitat n’hi ha molta menys que l’any passat. Si la fruita seguís els paràmetres estàndards del mercat, enguany el preu hauria de ser molt més alt per poder compensar el treball que la pagesia ha fet a la terra.
L’hivern ha estat molt sec amb poca pluja i, a la primavera, quan els arbres tot just florien i la fruita treia el nas, unes gelades del tot inesperades van fer malbé una part important de la collita. En alguns casos la van fer perdre del tot, tal com explicàvem en aquesta notícia.
Això passava a l’abril i ara, quan arriba el moment de vendre aquesta fruita, és quan la precarietat de la pagesia es fa més evident. La producció és petita, el marge de negociació també i incrementar els preus per poder compensar les pèrdues pot suposar no vendre el que s’ha collit. “Els pagesos tenim un poder de negociació limitat amb la gran distribució perquè tenim un producte que es fa malbé. És un problema insalvable, però que s’ha de poder compensar. Tot i que és un any molt difícil, s’han notat molt poc o gens la diferència de preus que els pagesos cobren”, explica Vicent Sales, de l’Hort de Maso, a Miravet (Ribera d’Ebre).
Ni els més grans de la Ribera d’Ebre havien vist unes gelades com les del mes d’abril, que en el cas de les cireres van fer malbé el 50% de la collita i, en el dels préssecs, el 80%.
En aquestes circumstàncies, la compra conscient de fruita de proximitat és determinant per aconseguir que els nostres pagesos i pageses puguin superar aquesta crisi. En paral·lel, a cada finca s’adapten a aquesta realitat temporal. Si normalment el treball de la terra ja porta intrínseca la incertesa derivada del clima, ara cal fer un esforç més d’adaptació per tirar endavant.
A Peragrum, per exemple, enguany no han contractat personal extern i tota la feina l’està fent la família. Tampoc no han aclarit els arbres per deixar només els fruits més grossos i més bonics, com es fa habitualment, perquè en aquesta campanya cal aprofitar-ho tot.
El seu responsable, Joan Ramon Pujol, explica que a diferència d’altres anys, cal fer una tria molt acurada de la fruita. “Ho hem de separar molt bé, perquè hi ha peces que són molt petites i enguany ho hem fet entre tota la família, sense llogar ningú”.
A Mercat Arrels trobareu fruita d’estiu de pinyol. No n’hi ha gaire, però és important comprar-ne i consumir-ne d’aquesta, perquè d’això en depèn que aquests pagesos i pageses puguin fer front a la despesa que els ha suposat arribar fins aquí.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!