La caça del porc senglar al massís de Collserola ja està en marxa. La primera de les vint batudes programades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DAAAR) s’ha fet a la zona de caça controlada de la serralada, dins del terme municipal de Sant Cugat del Vallès, amb la participació de 38 caçadors autoritzats.
La resta de batudes programades s’aniran portant a terme fins al mes de febrer de 2023 i es repartiran entre els municipis de Cerdanyola del Vallès, Sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat. La superfície de les batudes no supera les 150 hectàrees i ocupa una proporció que no arriba al 2% de la superfície del Parc Natural.
En els darrers anys s’ha mantingut l’activitat cinegètica en aquest espai natural on les societats de caçadors locals poden dur a terme tant batudes de caça del porc senglar com la caça de conills, tudons, tords i becades. Les jornades de caça sempre comprenen de les 8 del matí a les 3 de la tarda i estan aprovades pel pla tècnic de gestió cinegètica anual, que en fixa el calendari i les ubicacions concretes.
La singularitat del massís de Collserola, on l’ús públic i el nombre de visitants és molt més alt que a la majoria d’espais naturals, obliga a regular de forma molt estricta l’activitat cinegètica per fer-la-hi compatible. És per això que les mesures de seguretat són extraordinàries per reduir el risc d’accidents. D’aquesta manera, el web del Parc Natural de la Serra de Collserola anuncia les batudes perquè els ciutadans que fan un ús lúdic del parc puguin trobar alternatives. El web també informa dels límits i accessos de les zones de batudes que queden restringits a la resta d’usuaris. A més, en els centres d’informació i les xarxes socials del consorci publiquen avisos de les zones i dates de les batudes. Els organitzadors de la batuda estan obligats a senyalitzar clarament els accessos principals i a disposar una persona que informi de la prohibició d’accedir-hi.
La problemàtica de la superpoblació
La densitat al Parc de Collserola ha assolit el màxim històric i arriba a 17 senglars per km2. A més de la caça tradicional, la població de senglars de Collserola està sotmesa a controls excepcionals per tal de reduir els conflictes que l’espècie provoca. En aquests controls s’actua principalment sobre aquells exemplars que s’han habituat el medi urbà, on hi ha refugi i molt d’aliment en escombraries i residus.
L’augment de les densitats es deu amb molta probabilitat a la reducció de l’activitat de caça i dels controls excepcionals, que entre el 2020 i el 2021 es van haver de minimitzar a causa de les mesures de confinament per la Covid-19. A més, aquells dos hiverns, moltes batudes es van suspendre per motius de seguretat, atesa l’excessiva presència de visitants durant aquells períodes i després de la inquietud que els ajuntaments van fer arribar al DAAAR per aquesta circumstància.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!