Vinagre, sucre, oli d’oliva o sal han estat i són, els grans aliats per allargar la vida útil dels productes frescos. Des de sempre, la humanitat ha buscat la manera de conservar aquells aliments que ja no podia consumir en el moment, ja fos per garantir menjar durant tot l’any, ja fos per comercialitzar-ne l’excedent.
Precisament l’afany mercantilista ens ha portar a crear necessitats que passen per voler menjar tomàquets a l’hivern o prendre suc de taronja a l’estiu. Això ha fet que els acabem important de molt lluny o que els cultivem amb mètodes que recreen de forma artificial les condicions que els permeten créixer quan els pertoca.
En els darrers temps, i davant l’emergència climàtica, entre tots anem prenent consciència de la necessitat de menjar els productes quan toca. Pel planeta, per la nostra salut, però també pel nostres gaudi, perquè és en aquell moment que són més bons i de més qualitat. Ara bé, això no vol dir que sempre calgui renunciar a determinats aliments, perquè el món que torna ens recorda que hi ha maneres de conservar-los de manera natural.
En una terra de pa amb tomàquet i sofregits com és la nostra, aquesta hortalissa juga un paper determinant. Per això, els tomàquets de penjar són uns grans aliats per allargar la temporada i poder sucar-los a un tros de pa. Si es guarden a un lloc fresc i sec fora de la nevera poden durar molts mesos.
Una altra manera de poder gaudir-ne durant tot l’any és en conserva. Ja sigui sencer o triturat. I en aquest cas, a més de permetre’ns de tenir-ne tot l’any, també ens facilita la feina a l’hora de cuinar. Això és el que han pensat a l’Agrària del Vallès, la cooperativa que ha elaborat el triturat de tomàquet que trobeu a Mercat Arrels. Són també els responsables de la crema de carbassó que, fora de temporada, permet gaudir d’una forma sana i saludable d’aquesta hortalissa.
El sucre és un altre dels conservants tradicionals que s’empren per mantenir la fruita, en aquest cas en forma de melmelades o confitures. És una manera de poder menjar albercocs tot i que no sigui estiu. A Mercat Arrels trobareu la de La Montoliva que s’elabora amb els mateixos albercocs que cultiven.
I si bé no podem dir que siguin conserves, sí que és cert que és una manera diferent de poder menjar-nos les herbes silvestres de primavera i de tardor durant tot l’any. És un caldo, però atenció a la proposta de Sambucus, perquè és sorprenent. Es presenta no com un brou fet, sinó amb les herbes seques preparades per infusionar-les. S’hi afegeix aigua bullint i ja es pot prendre. També és un dels productes de Mercat Arrels.
La tradició ens mostra que és possible gaudir dels fruits de la terra quan toca sense necessitat de fer malbé el planeta: milers d’anys de saviesa culinària popular encara donen resposta a aquestes necessitats del present i del futur.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!