Vicent Todolí és un dels noms més destacats de l’art arreu del món. Després de ser director de la Tate Modern de Londres i de la Fundació Serralves de Porto; ara dirigeix la col·lecció de la Fundació per Amor a l’Art, i també és el director artístic de la galeria Hangar Bicocca i de la fundació Pirelli de Milà. Però, a part de tot això, és col·leccionista de cítrics i té la fundació Todolí Citrus al seu poble natal, Palmera (València).
La seva fundació és un hort botànic que esdevé, alhora, un museu sensorial, on conserva més de 400 varietats de cítrics. Todolí explica que passejar-se per l’hort és una experiència on l’olfacte, el tacte, la vista (i a vegades el gust) treballen alhora.
La fundació té com a seu les terres familiars, que enguany acullen a la cinquena generació d’especialistes citricultors. A més, també treballa en altres terrenys que va comprar recentment per evitar l’especulació urbanística: “són terres que jo vaig anar comprant als veïns per evitar-ne la urbanització, com que és una zona de minifundi, vaig comprar terres a vint-i-quatre petits propietaris”, explica a Vilaweb.
La citricultura com a objecte d’art data de mitjans del segle XVI i ha sobreviscut al pas del temps fins arribar al dia d’avui. Actualment, gràcies a persones com Vicent Todolí, s’ha convertit en una forma d’art contemporani.
En parla aquesta entrevista de Vilaweb.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!