Des d’aquest dilluns, ens podem moure per tot Catalunya. Segurament la llista de coses per fer i llocs per visitar és molt llarga, després de mesos de no poder sortir, primer del municipi i, després, de la comarca. Però us volem proposar cinc equipaments que us aproximaran a les nostres arrels. És un recorregut per cinc museus d’arreu del territori que, d’una manera o una altra, recullen la nostra tradició, la nostra cultura i la nostra història. Propostes que en diferents formats ens ajuden a situar-nos en el moment present i, fins i tot, a preveure el nostre futur.
Busqueu-los i endinseu-vos en una realitat que torna.
Museu de la Vida Rural a l’Espluga de Francolí
Més de 5.500 m2 per explorar, dividits en 12 seccions, és el que ofereix el Museu de la Vida Rural i amb un fons de peces únic, relacionat amb la societat, la cultura, l’agricultura, l’art i els oficis.
Amb 18 audiovisuals i un ciclorama-calidoscopi de grans dimensions, el museu analitza de quina manera la petjada humana ha transformat el territori i les relacions entre els seus habitants al llarg el temps. I tot plegat per imaginar-nos un futur més sostenible.
A més a més, fins al 5 d’abril de 2021 podeu veure l’exposició Només d’anada, de l’artista italià Piero Sacchetto.
Les obres del pintor, filòsof de l’educació i pedagog tracten el fet migratori a partir de les arts i la seva obra visual neix del fort impacte que li va causar la lectura del llibre Solo Andata (2014) d’Erri De Luca: un recopilatori de la poesia de l’autor on reflexiona sobre el viatge i la migració.
Si voleu saber més coses del Museu de la Vida Rural no us perdeu el podcast Ruraletes de Txell Bonet. Una conversa molt interessant amb la seva directora, Gemma Carbó.
L’Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries
A Castelló d’Empúries trobareu un edifici que acollia una antiga farinera del segle XIX i que s’ha rehabilitat i adequat per acollir l’Ecomuseu-Farinera. Es tracta d’un espai museogràfic que estudia el territori i les relacions entre aquest i les societats que l’han habitat.
Val a dir que una part d’aquest museu és a l’aire lliure, ja que des de la resclosa de Vilanova de la Muga fins a la Farinera, el Rec del Molí recorre uns 5 km. Al llarg d’aquest recorregut el rec voreja horts, camps, closes en una paisatge canviant i sorprenent que esdevé excepcional quan el rec voreja Castelló d’Empúries i usa l’antic fossar de la muralla medieval per conduir l’aigua fins la bassa de la Farinera.
Si bé el gruix del museu està dedicat a mostrar com es feia la farina fa més de 100 anys, amb tota la seva maquinària d’època, la farina hi té un lloc important. Una de les exposicions permanents, El blat, la farina i el pa, explica la importància història d’aquest cereal a Castelló d’Empúries. I també detalla la seva diversitat per a l’elaboració de diferents tipus de farina que serviran per fer galetes, pizzes, o pa.
A més és un equipament amb una àmplia oferta educativa i que també acull exposicions temporals diverses que el converteixen en un revulsiu dinamitzador cultural de la zona.
Museu del Traginer d’Igualada
Els traginers, diu al web del museu que porta aquest nom, van ser durant centenars d’anys els principals dinamitzadors del territori. Feien possible l’intercanvi de mercaderies i informació entre masos, pobles i ciutats. Eren l’element de comunicació en molts sentits.E
Per conèixer i reconèixer la seva tasca, la visita al Museu del Traginer a Igualada és ben interessant. A través de la col·lecció Antoni Ros, que a més de traginer va ser col·leccionista i realitzador cinematogràfic, explica l’evolució del transport de mercaderies i de persones. I també mostra tots els oficis que estaven directament relacionats amb aquesta activitat.
Uns dels objectes més espectaculars d’aquest museu són els carros i carruatges que es van trobant en les diferents plantes. Uns vehicles per transportar persones i també mercaderies que van estar en ús a casa nostra des de l’Edat Mitjana fins la dècada dels 50.
El Museu Etnogràfic de Ripoll
Oficis, artesania, costums, llegendes, cançons i balls, creences i supersticions són només una part del que es pot trobar al Museu Etnogràfic de Ripoll.
Amb la industrialització de la zona al segle XIX, es va crear l’Arxiu Museu Folklòric de Ripoll per evitar que patrimoni tradicional es perdés. Van ser els origen del que anys més tard esdevindria el Museu Etnogràfic de Ripoll. Hi trobareu una mica de tot, però a la segona planta, el so d’unes esquelles introdueix al visitant als origen dels museu. Accedireu a informació sobre el treball de la terra, dels pastors i la pagesia.
I la primera planta es dedica a la gent rural que no treballava la terra. Artesans de l’espardenya, els esclops les bótes de vi, els cistells o els venedors de mercat que era el punt de trobada, la confluència entre la gent de pobles i la gent de pagès.
El Museu de la Mar de l’Ebre a Sant Carles de la Ràpita
Al sud del país, a Sant Carles de la Ràpita, hi ha un museu relativament nou en què el mar és el protagonista: el Museu de la Mar de l’Ebre. El mar s’hi explica com a entorn natural i, per això, es detallen les principals espècies de peixos de la zona. El mar també s’hi descriur com a creador d’infraestructures, amb una anàlisi històrica dels ports dels Alfacs i de Sant Carles de la Ràpita. Una anàlisi que destaca la importància geoestratègica de la costa de l’Ebre. I, finalment, una tercera part dedicada a la pesca i tots els oficis que se’n deriven. Un repàs dels últims 100 anys d’aquesta activitat.
El Museu de la Mar de l’Ebre es troba integrat en el Museu de les Terres de l’Ebre, amb seu a Amposta. Un equipament que ha esdevingut un centre de producció cultural al servei dels ciutadans de les Terres de l’Ebre i d’aquells que visiten les comarques del sud de Catalunya.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!