El món rural català està d’enhorabona. S’ha posat en marxa l’Agenda Rural de Catalunya que vol contribuir al desenvolupament territorial, socieconòmic i ambiental de l’espai rural de Catalunya.
És tracta d’un projecte molt ambiciós que ara mateix lideren l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l’Associació Catalana de Municipis (ACM), l’Associació de Micropobles de Catalunya i el Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible (CADS). Han rebut l’encàrrec de la Direcció General de Desenvolupament Rural del departament d’Agricultura de la Generalitat i s’emmiralla en d’altres projectectes europeus com el de França. Allà s’ha aconseguit una mena de ‘parlament rural’ que vetlla pel compliment de tota una sèrie d’accions aprovades per desenvolupar l’espai no urbà des de tots els àmbits.
Aquí, a Catalunya, el camí ha començat. La primera fase és la de recollir propostes d’arreu. Albert Puigvert, gerent de l’ARCA explica a Arrels que ara és el moment de fer un gran recull de les inquietuds i necessitats del món rural. “Al web de l’Agenda Rural de Catalunya s’han plantejat vuit reptes, però fins i tot aquests es poden qüestionar. És un punt de partida”, diu.
A través del web es poden fer aportacions individuals o col·lectives fins dia 26 de març. I el format és a través d’un correu electrònic obert, un formulari i també una plantilla de presentació per facilitar la feina.
Les gran àrees de treball són les persones i el benestar, la demografia, l’ecologia, la connexió territorial, el sistema agroalimentari, la gestió forestal, la innovació i dinamització social i econòmica i la governança.
Per Puigvert ha de ser una agenda del tot transversal que trenqui la dinàmica urbanocentrista. “Moltes normes que s’aproven es fan només pensant en les ciutats i quan s’han d’aplicar als pobles no encaixen” assegura. “Els territoris rurals són necessaris i bàsics de per sí, però no hem de perdre de vista que és on hi ha els recursos, l’energia, és on es generen els aliments, etc. O tenim un territori rural viu i estructural o sinó no és sostenible”, reclama.
És per això, explica, que “l’Agenda Rural interpel·la a tothom, també interpel·la a la gent que viu a les ciutats, ha d’acabar amb un desequilibri molt gran i ha d’aconseguir l’equitat territorial. L’accés a serveis i, en general, la qualitat de vida ha de ser la mateixa a poble que a ciutat”.
Amb totes les aportacions que es faran fins el 26 de març, durant el mes d’abril es redactarà una proposta inicial i es crearà una comissió motora amb entitats de referència. De nou la proposta s’obrirà al debat amb accions al territori des del mes de maig fins al mes de juliol.
Amb tot plegat, segons el gerent de l’ARCA “és important que el territori parli. Hem d’aconseguir recol·locar el món rural com una priorat de país”.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!