L’Escola Agrària del Pirineu ha impartit la segona edició del curs de jardineria sostenible. El centre recorda que la jardineria tradicional sol estar enfocada a la creació i conservació d’una estètica, que en la majoria d’ocasions se centra en plantes frondoses, grans quantitats de flors i molt verd. Aquests elements estètics no es poden aconseguir sense practicar actuacions intensives i requereixen grans quantitats d’aigua i de fertilitzants.
Per això, aquest curs —impartit a principis d’aquest juliol— ha donat a conèixer eines i tècniques de jardineria sostenible adaptada a les noves situacions climàtiques i estètiques de l’entorn. En aquesta formació —que s’ha organitzat per respondre a les necessitats que el sector ha detectat— hi han assistit divuit alumnes.
El formador, Cesc Balanzó, enginyer tècnic agrícola i forestal, és un especialista molt reconegut en el sector de la jardineria sostenible i l’arboricultura. Afirma que “és necessari un canvi de filosofia sobre els jardins. Si volem continuar mantenint-los, hem de buscar espècies adaptades al medi que no necessitin tant manteniment ni tanta aigua, intentant mantenir-ne l’estètica i la bellesa”.
El curs també ha buscat sensibilitzar i conscienciar al voltant de la importància de conèixer les espècies autòctones, més adaptades climàticament, i de com traslladar-les als espais enjardinats per fer-los més eficients i sostenibles.
Al llarg de les sessions, Balanzó ha tractat el disseny de jardins des d’una visió diferent. El reconeixement, la nomenclatura, la distribució geogràfica i les necessitats de les plantes han estat alguns dels temes principals del curs, seguits de la morfologia i la fisiologia d’aquestes; la sanitat vegetal i la gestió integral de l’ecosistema; els sòls i el clima; i la poda, el reg, l’adobat i el manteniment sostenible de zones enjardinades.
Per completar les sessions teòriques, s’han organitzat diverses sortides de reconeixement a zones enjardinades i a l’entorn natural, que han completat la formació.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!