Quan un arbre queda debilitat per la sequera, en funció de la pluja dels anys següents, pot recuperar-se o morir. I les pluges del 2020 han estat prodigioses i han aconseguit la recuperació més destacada des de 2012. Així, es consideren curades més de 10.000 hectàrees de bosc a Catalunya.
La sequera de 2016 va perjudicar unes 17.500 hectàrees de bosc per la manca de pluja i les altes temperatures. Són càlculs que fa DeBoscCat i que recull el portal Món Sostenible en aquest article. Després de les pluges de 2020 només un 0’77% dels boscos catalans ha quedat registrat amb afectacions.
El projecte DeBosCat, Decaïment de Boscos de Catalunya, és una xarxa de seguiment de l’estat de les masses forestals. L’objectiu principal del projecte és disposar d’una base de dades amb referències geogràfiques, accessible per gestors i investigadors. Amb aquesta informació, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, el CREAF, pot valorar l’estat i també la seva evolució al llarg del temps. Amb el suport dels Agents Rurals també es poden identificar quines espècies i masses forestals són més vulnerables davant les pertorbacions i els canvis ambientals.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!