El projecte Benvinguts a Pagès Tot l’Any proposa més d’un centenar d’activitats lúdiques per fer aquest estiu a Catalunya on el protagonisme és per als pagesos i pageses, elaboradors i elaboradores i pescadors i pescadores que divulguen els productes amb què treballen. Unes activitats que es converteixen en l’aperitiu de Benvinguts a Pagès La Festa, que aquest any celebrarà la setena edició els dies 1 i 2 d’octubre, i tornarà amb l’atractiu de les visites a les explotacions agroalimentàries que es podran reservar de manera gratuïta a partir de setembre a la pàgina web benvingutsapages.cat. Diversos productors de Mercat Arrels, com Peralada Mas Marcè o Pla Oví entre d’altres, són algunes de les finques que hi participen.
Abans, i coincidint amb les setmanes d’estiu, el projecte es manté vigent amb unes experiències turístiques de primer nivell que inclouen demostracions i tasos de producte, pensades per a tots els públics, i que complementen l’oferta turística de proximitat. Entre d’altres, Benvinguts a Pagès proposa caminar entre animals de pastura a una petita explotació de La Noguera, especialitzada en els vedells d’engreix de la raça bruna dels Pirineus, conèixer l’apiari de Collserola i entendre els cicles de les abelles mel·líferes, alimentar cabres, vaques i conills a una granja del Maresme o bé degustar les pomes ribagorçanes als camps de l’Alta Ribagorça.
Setze rutes de cap de setmana
Benvinguts a Pagès Tot l’Any articula també una proposta extensa de setze rutes arreu de Catalunya que combinen pagesia, gastronomia i patrimoni amb itineraris que es poden fer durant tres dies o bé amb una única jornada. Les experiències proposen les visites a les explotacions participants, poder conèixer la història i el patrimoni natural del seu entorn, allotjar-se a establiments rurals i degustar els productes de quilòmetre zero als restaurants recomanats pels propis productors i productores. Hi ha itineraris per fer al Pirineu, a les Terres de Lleida, a l’Ebre, a l’interior de Tarragona, a tot el litoral i prelitoral, a la Catalunya Central i a l’interior de Girona.
Gaudir i aprendre
Participar de l’oferta d’activitats de Benvinguts a Pagès és una bona oportunitat per conèixer l’origen d’allò que mengem cada dia, descobrir els seus processos d’elaboració, aprendre i entendre la importància de la pagesia i fidelitzar nous públics. A través del projecte, es pot entendre tot el cicle de producció de l’arròs de Pals, per exemple, en què es podrà entrar a un molí del segle XV en el marc d’una visita en tren als camps d’arrossos de tot l’entorn natural proper al parc natural del Montgrí, Illes Medes i el Baix Ter. També s’ofereix l’oportunitat de conèixer l’elaboració de les avellanes de Tarragona i fer un tast amb els cinc sentits per aprendre a diferenciar les varietats i els graus de torrat d’aquest fruit sec o bé alletar un xai al Berguedà que pastura pel sotabosc del Prepirineu. Les visites són una gran oportunitat per comprar directament als productors i productores, omplir el rebost i viure una experiència que posa de manifest la importància de la feina que fa cada dia la pagesia.
La pàgina web, eina de reserves
Les visites de Benvinguts a Pagès Tot l’Any es poden reservar a través de la pàgina web benvingutsapages.cat, que permet planificar i seleccionar de manera còmoda quina explotació visitar a través d’un mapa o bé es pot fer la cerca per tipus de producte.
Organitzadors
Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, en una actuació coordinada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de Prodeca, i pel Departament d’Empresa i Treball, a través de l’Agència Catalana de Turisme. Col·laboren amb el projecte la Fundació Alícia, la Diputació de Barcelona, el Club Súper3 (CCMA), l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència Catalana de Joventut, el Departament de Drets Socials, els Consells Comarcals, les Oficines Comarcals del DACC, els Consorcis i Oficines de Turisme i altres entitats i associacions que treballen per la revalorització i la promoció del sector.
El projecte s’emmarca amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, el Pacte Verd I el Farm to Fork europeu i el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC) en els àmbits de la promoció de la sostenibilitat, la biodiversitat, la producció d’aliments de proximitat i la viabilitat del sector, assegurant el futur de la pagesia arrelada al territori.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!