Aquesy 2021 Barcelona és la capital mundial de l’alimentació sostenible i des de principis d’any l’Ajuntament està treballant en una estratègia alimentària que prioritza la sostenibilitat i la salut com a instrument per lluitar contra el canvi climàtic. Per aconseguir-ho, els responsables de la capitalitat han convidat a participar-hi diversos agents del sectot (productors, restaurants, escoles…), tant de Barcelona com de l’àrea metropolitana. Per a l’alcaldessa Ada Colau “la condició de capitalitat era l’oportunitat perfecta per construir una estratègia amb dimensió metropolitana, no es volia fer només una cimera”.
Aquest octubre, la programació de la capitalitat concentrarà les activitats més importants de la programació. Així neix la tardor de l’alimentació sostenible, que gira al voltant de tres grans esdeveniments: una festa ciutadana, una fira professional i una cimera política.
La Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible
La part que anomenen “festa ciutadana” tindrà lloc del 14 al 24 d’octubre amb el nom de Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible i el lema “Tothom a taula”. Consistirà diverses activitats que serviran per exposar propostes que volen contribuir en la transformació dels sistemes alimentaris. Barcelona s’omplirà de tallers, xerrades i experiències gastronòmiques que serviran perquè els assistents aprenguin a calcular la petjada ecològica dels plats que cuinen o a preparar-los amb un baix consum enèrgic, per exemple.
Entre les personalitats convidades destaquen les activistes Vandana Shiva —que es desplaçarà a la ciutat des de l’Índia— i Vanesa Freixa, la xef Ada Parellada i Pedro Arrojo, guanyador del premi Goldman (considerat com el Nobel del medi ambient). El programa també compta amb propostes culturals i espectacles, com el de la Vegetable Orchestra, amb instruments fets a partir de fruites i hortalisses fresques que es converteixen en una sopa després del concert.
El Gastronòmic Fòrum Barcelona
Del 18 al 20 d’octubre, el sector professional de la gastronomia i la restauració té la seva cita especifica a la Fira de Barcelona. Prop de 300 empreses expositores i 62 xefs presentaran més de 70 activitats que giren entorn de la sostenibilitat i l’alimentació saludable. Hi participaran cuiners com Joan Roca, Carme Ruscalleda i Eneko Atxa.
L’Ajuntament defensa que la restauració pot ser un gran actor per modificar hàbits alimentaris. Segons els responsables de la capitalitat, aquest sector té una capacitat per fer avançar el canvi de model, un canvi que també necessita que la distribució i comercialització d’aliments de proximitat sigui més accessible. Aquesta sera la idea en què es basarà l’edició d’enguany de la fira Mercat de Mercats, que s’instal·larà per primer cop a la plaça de les Glòries els dies 23 i 24 d’octubre.
El VII Fòrum Global del Pacte de Polítiques Alimentàries Urbanes de Milà
A banda de les activitats populars, també tindrà lloc la cimera internacional de les ciutats i institucions signats del Pacte de Milà, el marc en el qual s’escullen les seus de la capitalitat de l’alimentació sostenible de cada any. Alcaldes de ciutats de tot el món vindran a Barcelona per debatre al voltant de l’impacte de l’alimentació en la salut de les persones i els ecosistemes. Els acompanyaran membres d’agències internacionals i de la comunitat científica.
Segons Ada Colau, l’objectiu d’aquesta cimera és construir una declaració que definirà el paper de les ciutats per canviar el sistema alimentari. Però també es concretaran peticions per fer als estats, ja que son els que tenen més responsabilitats i eines per modificar el model. Una de les seves prioritats és que aquestes propostes es traslladin a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, que tindrà lloc a Glasgow a principis de novembre.
A banda d’això, en la roda de premsa per presentar les activitats d’aquest octubre, Colau va destacar la transversalitat d’aquest projecte per la seva mirada social. “Alimentació també és dret a l’alimentació”, va afirmar. En quest sentit, el govern municipal defensarà que l’aprofitament de menjar no només potencia la sostenibilitat, també l’accessibilitat a l’alimentació. “Volem que l’alimentació de qualitat sigui fàcil, accessible i assequible per tothom”, va resumir l’alcaldessa.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!