Auqest any, Barcelona ostenta el títol de Ciutat Europea del Bosc, fet que la converteix en la capital continental dels boscos i les biociutats del 2022. Per aquest motiu, la ciutat acollirà la conferència anual de l’European Forest Institute (EFI), una organització europea que aplega 29 estats i que es dedica a investigar i proporcionar suport polític al voltant de qüestions relacionades amb els boscos. A més, amb motiu d’aquesta cimera internacional, la ciutat organitzarà, durant tot l’any, diverses activitats relacionades amb l’impacte de la bioeconomia circular en entorns urbans i posant a debat la tradicional dicotomia entre espais urbanitzats i espais naturals. L’objectiu final, segons l’Àrea Metropolitana de Barcelona —implicada en l’ogranització de l’esdeveniment— és el de “definir una visió per al futur urbà del que s’anomenen biociutats”.
Les biociutats són ciutats que “segueixen els principis dels sistemes naturals per promoure la vida i la biodiversitat”. Això significa, tal com explica l’arquitecte Vicent Guallart a Món SOStenible, que “han de ser ciutats com boscos, que absorbeixin emissions”, i per això cal fer edificis que siguin com arbres. En aquesta línia, una de les vies per aconseguir-ho és que la fusta esdevingui el primer material de construcció.
La candidatura de Barcelona, liderada per l’AMB, l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), va ser escollida guanyadora a la junta anual de l’EFI celebrada l’any 2020 a Bonn (Alemanya). Competia contra Madrid, Sòria i Navi Sadf (Sèrbia), però es va imposar sobre aquestes ciutats gràcies als programes sobre la promoció de la biodiversitat a l’àrea metropolitana. Alguns dels punts forts d’aquests programes són: la participació ciutadana, la lluita contra el canvi climàtic, la renaturalització de l’espai públic i l’ús de solucions basades en la natura. A més, l’Àrea Metropolitana de Barcelona també destaca perquè gairebé un 40% dels seus 636 km2 són espais protegits, com el Parc de Collserola, la Serralada Litoral o el Parc del Garraf.
La conferència principal de l’EFI tindrà lloc entre els dies 5 i 7 d’octubre en diversos emplaçaments de l’àrea metropolitana, com ara l’Hospital de Sant Pau —on l’EFI té una subseu— i els Valldaura Labs de l’IAAC, al parc de Collserola. Pel que fa a les activitats, hi ha previst amb un programa sobre boscos i biociutats adreçat als centres educatius de l’àrea metropolitana de Barcelona; un acte en què es presentaran projectes relacionats amb la reforestació del planeta, la silvicultura intel·ligent dels boscos i la promoció de la biodiversitat; un festival de cinema i ecologia; un concurs internacional de dissenyadors per desenvolupar productes relacionats amb les biociutats; la presentació i visita d’edificis emblemàtics construïts amb fusta; i el desenvolupament d’un seminari durant l’Smart City Congress.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!