Aviat farà deu anys que la família Bach Oller va decidir impulsar aquest projecte de recol·lectar nous al Moianès. La família no venia directament de pagès, tot i que, per la memòria dels avis, tenien una certa cultura de treballar la terra. L’afició a les nous els va portar a emprendre aquest projecte. El pare de la Núria volia engegar alguna iniciativa a la comarca i per la comarca i, tot i no tenir terres, va engrescar els seus fills a crear, l’any 2014, Nous El Soler.
Res feia pensar a Núria Bach, geòloga de formació, dedicada de ple a la investigació a França i Suïssa i instal·lada a Barcelona, que acabaria treballant la terra i tornant al seu poble per conrear-hi nogueres. Però ara ja fa uns anys es dedica de ple al projecte familiar Nous El Soler de Calders (Moianès) que entre d’altres, ven a Mercat Arrels.
Aquesta activitat sempre ha estat complementària a altres feines, fins que la Núria va decidir deixar la recerca acadèmica al voltant de la terra per posar-se de ple a treballar-la. i ara és la cara visibls d’aquestes nous ecològiques que trobeu a Mercat Arrels.
Després de prop d’una dècada en aquest projecte, el balanç que en fan és molt positiu. “També hi ha hagut moments molt difícils per la sequera, pels porcs senglars, per l’entrada de nous de fora… Però quants sents que estàs tirant endavant un projecte que està en sintonia amb els teus valors i que afegeix valor a la comarca, és molt positiu”, explica la Núria.
També detalla que, a més dels canvis a la seva vida —que van concloure amb el canvi radical de feina—, la nova empresa familiar també ha sacsejat la vida dels seus germans i la dels seus pares. “Ara tot és més intens i als dinars familiars dels dissabtes i els diumenges no podem deixar de parlar del mateix. És que hi dediquem moltes hores”, relata.
Comprar nous amb closca o sense?
Ara que és temps de collita de la nou és un bon moment per recordar que, tot i que els nostres mercats estan plens de fruita seca d’arreu del món, a casa nostra se’n fa de molta qualitat i, a més, amb la garantia d’haver-se conreat a prop. Això vol dir que, entre el moment de la collita fins que ens arriben a casa, el temps que passa és molt curt.
És normal trobar nous e Xile o de Califòrnia: “Aquesta fruita viatja en càmeres molt de temps, pelada, sense la protecció natural de la closca, i, a poc a poc, va perdent qualitat, perquè són viatges molt llargs. A més, no sabem com s’ha conreat ni com s’ha emmagatzemat. Nosaltres, fins la setmana passada, estàvem collint i avui ja estem arribant a la botiga”
La majoria de les nous ecològiques del Soler es venen amb closca, però fa un que temps també tenen una trencador. Això sí, només trenquen a demanda, perquè la volen conservar el màxim temps possible amb la closca que la protegeix. Ara les pelades tenen molta demanda i la Núria intueix que és una qüestió generacional i de ritme de vida.
“Hem perdut l’hàbit de trencar les nous després de dinar o sopar i menjar-les directament de la closca, que és la manera més fresca de fer-ho. La majoria, el que fem és posar-les a les amanides o menjar-les directament pelades. Tenim menys temps i això ens facilita la feina”, explica.
Les nous són font de salut
Es diu que hauríem de menjar nous cada dia, perquè són molt saludables. Són font de nutrients i antioxidants, aporten minerals com el potasi, que facilita el desenvolupament muscular, i el zinc, que intervé en el sistema nerviós. A més, tenen moltes vitamines que afavoreixen el bon funcionament dels músculs i del cervell.
Però, a més, les nous tenen un secret que les fa especials: augmenten els nivells de serotonina. Això fa que es redueixi la sensació de gana i fa que ens trobem de més bon humor.
Si us feu socis d’Arrels, podreu comprar a Mercat Arrels perquè aquestes nous ecològiques us arribin directament a casa. Però, a més, contribuireu a fer possible que projectes com el de la Núria i la seva família puguin tirar endavant. Mercat Arrels dona suport a la pagesia catalana i facilita la venda directa del productor al consumidor.
Si us feu socis d’Arrels ajudareu a donar visibilitat a aquests artesans alimentaris i també a tot l’entorn rural a través d’Arrels.info i la revista Arrels, que cada estació arriba a casa amb les històries d’allò que passa fora de les ciutats i que ningú us explica.
Podeu fer-vos socis d’Arrels seguint aquest enllaç.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!