El kombutxa és l’última incorporació a Mercat Arrels. Des de fa uns dies ja s’hi pot comprar la San Blas, el kombutxa que elabora la familia Puyuelo, de Barcelona, i que té entre els seus avantpassats un pastisser que va ser un avançat al seu temps.
Aquell home era l’avi de Javier Puyuelo, el esponsable del kombutxa San Blas. Recorda que quan era petit, a casa seva, ja s’hi feia quefir i kombutxa. Això era perquè, en aquells temps, el seu avi ja es preocupava per practicar una alimentació saludable: “Era una persona molt genuïna, molt autèntica. Era un home molt savi”, explica en Javier. I si bé en la generació de la seva mare tot aquell saber es va perdre o, si més no, no es va mantenir de forma tan viva, en Javier l’ha tingut sempre molt present i, per exemple, fa més de 25 anys que elabora kombutxa per consum propi.
Empès per la família, un dia va decidir fer el pas i professionalitzar aquesta activitat que fins aleshores havia estat domèstica, però va optar implicar-hi molta gent. Per això un dia va reunir les seves filles, el seu gendre, la seva dona i un nebot i els va proposar crear una petita empresa que després de donar-li moltes voltes es va convertir en San Blas Kombucha, que adopta el nom de l’avi. Cada membre de la família i de l’empresa fa la seva aportació. La filla gran ha estat l’encarregada del disseny del producte, la petita està acabant medicina i és la que recull el contingut per explicar què és aquesta beguda i quines propietats té, el gendre té un perfil més comercial i és l’encarregat de vendre-la, el nebot és expert en emprenedoria i creació d’empreses, la mare de les noies i companya del Javier és la que dona suport a tots els departaments i ell mateix és qui es fa càrrec de la part financera.
Per elaborar-la, de moment s’han adaptat a una petita fàbrica de cervesa artesana de Sant Boi, perquè el procediment entre totes dues begudes té una sèrie de similituds. Amb la incorporació a Mercat Arrels, tots els socis i sòcies podreu gaudir d’una kombutxa de proximitat carregada de propietats.
Es tracta d’una beguda fermentada d’orígens molt llunyans, tant en el temps, perquè va començar a elaborar-se fa milers i milers d’anys, com geogràficament, perquè va néixer a la Xina. La fórmula original es fa amb una base de te verd o negre, al qual se li afegeix scoby (Symbiotic culture of bacteria and yeast), una colònia de bacteris i llevats —que també es fa servir per fer quefir o massa mare— i sucre, i es deixa fermentar. Primer agafa un aspecte gelatinós i blanc, semblant al d’una sípia. Aquest primer pas dura uns quinze dies. Després fa una segona fermentació i, si es vol, llavors s’hi poden afegir productes naturals —fruites, espècies, flors…— per donar-li un sabor diferent de fruita. El resultat és una beguda amb gas, pràcticament sense sucre —perquè els llevats se l’han menjat— i que té moltes propietats.
“És energitzant, et puja el to vital, treu la gana perquè és saciant, és bona per la pell, també per a l’activitat intestinal, perquè és una beguda viva. Va molt bé per a la digestió i per a tot el tracte intestinal. També reforça el sistema immunitari i és antioxidant”, enumera en Javier.
Alguns estudis asseguren que aquesta beguda té propietats anticancerígenes, però “jo en això no hi vull entrar perquè sembla que estiguem venent una mena de beguda miraculosa i tampoc és això. Té moltes propietats i només per aquestes que ja comentava, val la pena beure-la amb una certa regularitat”, afirma.
En aquest sentit, en Javier recorda que l’objectiu de la kombutxa és contribuir a la salut de la persona que se’l pren, que la fórmula original té un gust un pèl envinagrat i un punt àcid. No obstant això, afirma que les seves, a més de bones per la salut, també ho són per al paladar. L’original la fan amb tè verd, mentre que la base de la majoria de les seves kombutxes s’elabora amb te negre. Però també en fan de tres tipus de sabors diferents: llimona i gingebre, nabius i espígol i taronja, magrana, flor d’hibiscus i pebre de Sichuan.
La kombutxa San Blas, a més no està pasteuritzada, això vol dir que és una beguda viva i que s’ha de consumir tan a prop com es pugui del lloc on s’elabora, perquè no es pot trencar la cadena de fred. “Hi ha kombutxes pasteuritzades que poden arribar de qualsevol lloc del món, però aquest procés fa que no tinguin cap mena de propietats i, per tant, es converteixin en un simple refresc”, recorda en Javier.
Ja podeu trobar les quatre varietats de kombutxa San Blas la Mercat Arrels —recordeu que, per comprar-hi, cal que us doneu d’alta com a socis. Si encara no en sou, és tan fàcil com clicar en aquest enllaç i, d’una manera molt senzilla, entrareu a formar part de la comunitat Arrels.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!