La Caravana Delta començarà a caminar dia 16 de maig i fins dia 20, recorrerà les Terres de l’Ebre. Es tractarà d’una transhumància singular en què bous, pastors i artistes conviuran durant uns dies. Està formada per set artistes de diverses disciplines: David Carabén, Jaume Vidal, Marina Monsonís, Natalia Zaratiegui, Natacha Sansoz, Ada Vilaró i Andrés Cota. I l’experiència els servirà d’inspiració per a crear obres que facin referència a aquest entorn i a aquesta activitat. L’escriptor Gabi Martínez i la revista Arrels, que dedica el seu número actual a la transhumància, han impulsat aquesta iniciativa.
Aquest dimecres, a Barcelona, el col·lectiu Diàspora Ebrenca —que agrupa ebrencs vinculats al món cultural que viuen a la ciutat— ha convocat alguns del protagonistes de la Caravana a la cocteleria La Javanesa per presentar l’acció. L’escriptor Gabi Martínez ha explicat que l’embrió d’aquesta transhumància d’artistes cal buscar-la en una experiència pròpia que va impulsar l’any 2018 a Extremadura, en aquell cas al costat de la transhumància d’un ramat d’ovelles negres ecològiques acompanyades, també, per un grup d’artistes. Després d’haver viscut un any a l’illa de Buda, Martínez va pensar que aquella ides es podria reproduir a les Terres de l’Ebre. El desig s’ha pogut materialitzar amb la implicació d’Arrels en el projecte. El director del mitjà, Josep Sucarrats, ha incidit en posar el focus a l’entorn rural per reivindicar-lo com un espai on la creació artística és possible, com ho demostren altres projectes com la pel·lícula Alcarràs. Alhora, ha remarcat que la Caravana Delta també vol posar en valor l’activitat agroramadera i el paper essencial que juga en l’equilibri ecològic dels paisatges del Delta i les Terres de l’Ebre.
El músic David Carabén, i la il·lustradora Natalia Zaratiegui han comentat que entomen la participació a la Caravana Delta des del desconeixement total i amb ganes de descobrir què és la transhumància. Carabén és de Barcelona, però està vinculat amb les Terres de l’Ebrem on passa vacances i caps de setmana al llarg de l’any. Zaratiegui en canvi, és de Navarra i per a ella serà una doble descoberta, de l’activitat i del territori.
L’artista Marina Monsonís, també present a l’acte d’aquest dimecres, ha expressat l’estímul i l’interès que suposa per a ella entrar en contacte amb els bous transhumants i també amb la gastronomia ebrenca. Bona part de la trajectòria artística de Monsonís se centra en l’alimentació i en la transformació social que comporta alimentar-se.
A més de Carabén, Zaratiegui i Monsonís, completaran l’elenc d’artistes, l’artista francesa multidisciplianr Natacha Sansoz, el zoòleg i escriptor mexicà Andrés Cota Hiriart, l’actriu i dramaturga catalana Ada Vilaró, i Jaume Vidal, artista performer i dinamitzador cultural instal·lat a les Terres de l’Ebre.
Quan tornin a casa, cada un dels artistes s’ha té l’objectiu de crear una nova obra basada en l’experiència de la Caravana Delta que més endavant pugui ser exposada o interpretada en entorns vinculats a la cultura i el món rural.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!