La pagesia catalana viu un moment de convulsió. Arreu d’Europa han tingut lloc moltes protestes, amb marxes lentes i concentracions de tractors per exigir suport i manifestar el descontentament general que fa temps que existeix entre el scetor. Aquest reportatge d’El País, signat per la geògrafa Rosa Cerarols, vol respondre la pregunta de “què en diu de tot això, la gent de la cultura de casa nostra?”
Un dels testimonis que s’hi recull és el de Sara Boldú, que va iniciar un projecte anomenat Artistes amb tractor, el qual parteix de la idea que el paisatge és un llenç fruit del que pinta l’agricultura. Amb fotografies, que ha fet amb drons, explica que observar les feines del camp des de dalt i des de la distància, és com estar contemplant art. Per a l’artista, aquest tipus de treballs són necessaris per a dignificar les feines del camp.
Segons les dades que aporta el reportatge, extretes de l’Atles del món rural del 2022, hi ha hagut una important davallada de la població en municipis rurals de menys de 5.000 habitants. Mentre que a principis del segle XX aquesta representava un 55% del país, avui en dia no arriba al 10%. D’aquest 10%, només el 3% viu en micropobles que ocupen el 51% de Catalunya. Això evidencia que es produiràun despoblament imminent.
En aquest context, Rosa Cerarols incideix en el fet que la paraula cultura prové etimològicament de la pràctica de cultivar la terra. Avui, en un moment de desconnexió entre les persones i la terra, la cultura es troba també desarrelada dels seus orígens. Com més progressions cap a la modernitat i urbanitat s’han produït, més fort ha sigut aquest desarrelament.
La distinció entre centre i perifèria, distingint especialment allò urbà d’allò rural, no és recent. Culturalment parlant, la distinció s’ha acabat estereotipant i s’ha acabat estigmatizant la ruralitat com a marge i perifèria.
Podeu llegir el reportatge sencer aquí.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!