
L’Associació d’Iniciativa Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA) ha presentat aquest dilluns a Barcelona, 50 propostes per millorar la mobilitat a l’entorn rural. Entre les més destacades hi ha la d’aprofitar el transport escolar per al desplaçament de viatgers a les comarques rurals amb poca oferta de transport públic regular, l’ampliació de l’edat escolar perquè els més grans de 16 anys que siguin estudiants de batxillerat i formació professional se’n puguin beneficiar i la consolidació d’una plataforma digital per facilitar l’accés a la informació de les possibilitats de transport.
D’altres propostes fan referència a la incorporació de la mobilitat compartida com una solució per reduir la circulació de vehicles privats, a la planificació de punts de càrrega públics de vehicles elèctrics en zones rurals i a reforçar els serveix de transport a demanda com el Clic.cat, que dona dona cobertura a 736 nuclis de població a diverses comarques, i que l’any 2022 van fer servir 136.591 persones, un 175,3% més que l’any anterior, segons dades de la Generalitat de Catalunya.
Així mateix, es reclama la posada en funcionament de les noves línies planificades d’autobusos interurbans de l’Exprés.cat per donar resposta al gran increment de demanda, que des del 2007 ha crescut un 43% i planteja la reforma del títol T-16, perquè pugui garantir que els infants i joves residents a les àrees rurals puguin portar a terme tots els desplaçaments quotidians que en la majoria de casos es produeixen entre zones diferents. Ara només permet que es moguin dins una mateixa zona.
Des d’ARCA remarquen la necessitat “d’impulsar la redacció d’una nova llei de mobilitat que tingui en compte les diferents realitats territorials i permeti avançar de manera efectiva cap a una mobilitat més sostenible a les àrees rurals”.
Eloi Guinjoan, tècnic de mobilitat d’ARCA, defensa que “aquest conjunt de mesures neix de la necessitat de donar resposta als reptes identificats per l’Agenda Rural de Catalunya i arriba en un moment clau, ja que el 2028 finalitzen les concessions de transport interurbà per carretera, de manera que ens trobem en el moment idoni per reflexionar sobre com volem que sigui la mobilitat al nostre país i definir unes polítiques més adaptades a la realitat i les necessitats de les àrees rurals”.
Una altra de les propostes i que va més enllà de la mobilitat és la possibilitat d’aprofitar els edificis de les estacions de tren ubicades en entorns rurals, algunes d’abandonades, oferint nous usos i serveis, com ara habitatge, restauració, espais culturals, etc. Una proposta que entenen que s’hauria de treballar amb les entitats titulars i gestores de les estacions ferroviàries (Adif, Renfe o Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya).
Aquesta iniciativa ha estat fruit d’un procés de coordinació i dedicació del Grup de Treball en Mobilitat Rural, que va néixer de la mà d’ARCA.

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!