Hi ha mil maneres d’aixoplugar-se al món que torna: des de masies ancestrals en les quals des de fa mil anys —literalment— s’han anat succeint les generacions de la mateixa família, fins a iurtes efímeres que acompanyen els pastors transhumants de les serralades d’Euràsia, la humanitat ha trobat sempre resposta a la necessitat de refugiar-se de les inclemències del temps —per bé que, en els temps que corren, són ben canviants! El dossier central titulat Casa, del número d’Arrels d’aquesta tardor, que arriba aquest dimecres al quiosc, s’introdueix dins d’aquests habitatges per descobrir-hi els estils de vida que conviuen a les àrees rurals del planeta. Uns estils que cerquen entorns que són autèntics mons particulars, ben connectats amb la natura i les necessitats físiques i emocionals dels qui els habiten, lluny de les dinàmiques compulsives d’unes societats que, quan no ens obliguen, ens empenyen a canviar de casa contínuament.
Ben a prop, coneixem com una antiga editora ha fet reviscolar la masia de Can Marlès al massís penedesenc del Montmell; com és la casa de bioconstrucció d’un arquitecte de la Pera (al Baix Empordà); com viu una comunitat de persones que comparteixen sostre i fan reviure un tros de l’antiga colònia berguedana de Cal Vidal… I també descobrim les fràgils cases sobre l’aigua de la comunitat bajau, al sud-est asiàtic; les cases de tova vermella de Walata (a Mauritània); la vida en un caserío basc…
Segons escriu el director d’Arrels, Josep Sucarrats, a l’editoral, aquest número “reivindica la casa com un espai propi de debò, un racó de món que ens ajudi a descansar i aïllar-nos quan vulguem, un espai per compartir amb qui estimem, un entorn que ens faci créixer com a persones. Una casa que sigui com nosaltres.”
I encara més…
En aquest número també us presentarem la Teresa Castells, la cuinera de l’hostal en actiu més antic de Catalunya, el de Pinós (Solsonès); conversem amb Nora Arriazu, una activista basca que impulsa programes per protegir l’entorn natural i l’activitat de la pagesia de Sumatra; en Cesc i la Núria ens obren les portes de Les Alpines, la formatgeria que han fundat a Moià… I encara més continguts que ens han compartit els protagonistes del món que torna.
Aquest número, entre d’altres, compta amb la col·laboració de l’escriptor Martí Sales, l’activista defensora de les masies Marta Lloret (coneguda pel seus perfils a Instagram i X —abans Twitter— com a Caçadora de Masies), la periodista Eva Clausó, i els fotògrafs Gemma Arruageta, Noemí Elías, Matthieu Paley, Alfons Rodríguez i Yuliya Vassilyeva,
Ja podeu comprar el número d’Arrels d’aquesta tardor als quioscs i llibereries especialitzades d’arreu de Catalunya, als establiments de Bonpreu i Esclat, a les botigues Abacus i en aquest enllaç.
I si voleu formar part de la comunitat del món que torna i rebre Arrels cada més a casa vostra, i gaudir dels descomptes i activitats adreçades als nostres socis i sòcies, a banda de poder comprar els productes de km 0 que oferim a Mercat Arrels, n’hi ha prou que us doneu d’alta mitjançant aquest enllaç.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!