A Catalunya, una dotzena de bancs de llavors comandats per persones voluntàries i expertes en la matèria treballen incansablement per salvaguardar un patrimoni fonamental de la nostra alimentació I el nostre paisatge: les llavors locals. Arreu del món, s’escamplen les iniciatives agrícoles, gastronòmiques, artístiques i socials per defensar aquest tresor de la humanitat que avui està amenaçat per l’oligopoli de les quatre grans corporacions que dominen el mercat mundial de llavors i que imposen les seves varietats comercials davant de les anomenades llavors lliures, les que s’han plantat des de les nits dels temps. Aquest número d’Arrels, però, es fa ressò de la pagesia, dels artistes i dels científics que tracen un cami d’esperança contra aquest futur imposat, i que ho fan mirant al passat, a les llavors resistents que conserven les àvies i els avis de pagès o la mateixa natura, que avança aliena als tractats econòmics i comercials. D’aquesta manera, al dossier central hi trobareu reportages que us descobriran la tasca de col·lectius locals com L’Era, de Manresa (Bages) o Eixarcolant, de Jorba (Anoia). També ens endinsarem a la volta del Banc Mundia de Llavors de les illes Svalvard (Noruega), la reserva de llavors més important del planeta. Us explicarem com la llavor és el motor creatiu del fotògraf britànic reconegut mundialment Levon Biss, o de la ceramista penedesenca amb influències japoneses Montserrat Carafí. I, com aquests, una bona colla de reportges més us despertaran les ganes de plantar la vostra pròpia llavor per assegurar un futur millor a les generacions que venen. Tal com ens diu l’escriptor i filòsof Santiago Beruete a la introducció del nostre dossier, “la llavor és el símbol de l’espera pacient, a més d’il·lustrar el miracle de la resurrecció,”
I encara molt més…
A banda del dossier dedicat a les llavors, aquest Arrels també descobreix la vida d’Isabel Hipòlit, una diva teatral desconeguda fora del seu poble —d’intensa tradició escènica—, Esparreguera. També us expliquem com el poble de Biosca (que està tramitant la seva adscripció al Solsonès) ha recuperat el forn de pa gràcies a l’empenta d’una jove fornera, tan jove com la l’activista agroalimentària palestina Laila El-Haddad, a la qual entrevistem. I us descobrim artesans patrimonials als quals hem trobat fugint de les rutes transitades de la nostra quotidianeïtat: els xocolaters CREO, de Tortosa (Baix Ebre) i l’últim representant d’un ofici tan tradicional al seu poble, com és el de sabater, Tomeu Salleras, de Porreres (Mallorca).
Aquesta primavera hem decidit plantar les llavors els orígens perquè hi germini el futur.
A partir d’avui, ja podreu trobar el desè número d’Arrels, dedicat a les llavors, a tots els quioscs de Catalunya, a les botigues Abacus, als supermercats Bonpreu i Esclat i en aquest enllaç del nostre web, seguint aquest enllaç.
I si voleu contribuir a fer possible el projecte Arrels —una revista, un web, audovisuals, pòdcasts i un mercat de pagès— n’hi ha prou que us en feu socis seguint les indicacions d’aquest enllaç.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!