Les perspectives per al que resta d’aquest 2021 per als boscos catalans no són bones. Si bé el mes de març explicàvem a Arrels, en aquest reportatge, que veníem d’un any amb bona salut, la manca de pluges de la primavera i l’estiu ja s’estan començant a notar i fan pensar que serà un any complicat per a les masses forestals.
Una primavera i un estiu molt secs a tot el territori, sobretot a l’extrem nord-est i a les àrees del litoral i prelitoral central, sumades a la forta onada de calor del mes d’agost, estan afectant greument els boscos. A hores d’ara, els efectes de la sequera ja són evidents a moltes zones, com l’Empordà, el Berguedà, el Bages, el Gironès i la Selva, entre altres.
Aquest mes de setembre, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) arrenca la desena temporada del DEBOSCAT, la xarxa de seguiment de l’estat de salut dels boscos que promou el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, per valorar la magnitud dels efectes de la sequera al costat del cos d’Agents Rurals de la Generalitat. A la vegada, el centre de recerca fa una crida a la ciutadania perquè col·labori enviant fotografies de l’estat del bosc a l’aplicació AlertaForestal.
“Algunes comarques ens han avisat que tenen afectacions grans, altres les estem visitant nosaltres mateixos, i tot fa pensar que aquesta serà una campanya molt intensa en la qual registrarem moltes hectàrees afectades”, apunta Mireia Banqué, experta del CREAF en afectacions forestals per sequera. Algunes d’aquestes zones ja han patit decaïment durant l’estiu amb pèrdua de fulles, per exemple, però si a partir d’ara plou, les precipitacions podrien esmorteir una mica la situació o fins i tot evitar-la en altres llocs.
Els experts del CREAF han comprovat que, d’uns anys ençà, a les zones on hi ha fortes anomalies de precipitació és on hi ha més probabilitat que apareguin símptomes del decaïment del bosc. Per això, seguint les dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), creuen que aquest any la situació podria ser més greu al litoral i prelitoral central i nord i part de la Catalunya central.
Jordi Vayreda, investigador del CREAF, alerta que “el canvi climàtic està donant lloc a fenòmens climàtics cada vegada més extrems (sequeres de llarga durada i més intenses, onades de calor…), la qual cosa fa preveure que les afectacions siguin cada vegada més greus i que afectin fins i tot els boscos més mediterranis i més ben adaptats a la sequera.” La zona mediterrània té espècies d’arbres acostumades a passar set a l’estiu que tenen mecanismes que els permeten resistir més o menys bé. Però les condicions de sequeres continuades i d’altes temperatures que el canvi climàtic està provocant cada any suposen unes exigències molt fortes per als arbres. Com més altes són les temperatures, més aigua evaporen els arbres i cada cop fa més calor i plou de forma més irregular.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!