Un estudi liderat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) vol demostrar que plantar flors silvestres entre els cultius ajuda a combatre les plagues. La presència d’aquestes espècies afavoreix la biodiversitat i atrau insectes tant pol·linitzadors com depredadors de les plagues.
Actualment, la manera més popular de lluitar contra les plagues és amb productes fitosanitaris, però la normativa actual especifica que per cada insecte s’ha d’utilitzar un fitosanitari en concret, a diferència d’abans, que s’utilitzaven contra qualsevol insecte. Dos altres problemes són que cada cop hi ha menys fitosanitaris autoritzats i més insectes resistents. Per això l’ús de la mateixa natura i biodiversitat és una solució molt atractiva per aturar les plagues.
Segons explica Món Planeta en aquesta notícia, existeixen treballs anteriors realitzats per l’IRTA, la UdL i la UAB, on es van identificar quines plantes atrauen els insectes que combaten les plagues. Per exemple, van veure que per reduir el pugó gris de les pomes van molt bé els sírfids i parasitoides: mentre que els adults s’alimenten de pol·len i nèctar, les larves es mengen els pugons.
Des del projecte SUSFRUIT ja estan provant aquest tipus de cultiu intercalat, i a la tardor van sembrar calèndula, ruca, camamilla, veça, trèvol i bleda, amb l’esperança que s’enriquirà la biodiversitat d’insectes i s’equilibrarà l’ecosistema agrícola. L’IRTA també està estudiant com pot funcionar en cultius hortícoles, i ho fa a través del programa HORTA.NET. En aquest cas, les flors es poden plantar tant dins com fora dels hivernacles, ja que si estan fora també funcionen com un agent de refugi i protecció pels que estan a dins.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!