Algues Vertes, l’histoire interdite (‘Algues verdes, la història prohibida’ en català) és un docucòmic basat en les investigacions reals de la periodista francesa Inès Léraud al voltant de l’activitat de moltes multinacionals agroalimentàries que s’escampen per la regió francesa de la Bretanya. El còmic, il·lustrat per Pierre Van Hove, posa en qüestió els processos de producció d’aquestes indústries i dels riscos que comporten per a la salut humana i el medi ambient.
Després de la mort de tres persones i desenes d’animals a les platges bretones en un període de diversos anys, l’autora va començar a rastrejar la “sospitosa pista d’una invasió d’algues verdes tòxiques que cobreixen periòdicament les platges de la regió”. Amb la col·laboració d’ecologistes, activistes i agricultors i ramaders contraris a les pràctiques invasives de les multinacionals, Léraud va trobar una causa possible per explicar el que estava succeint: “la toxicitat de les algues que va provocar les morts procedia del sulfur d’hidrogen (H2S) , generat per les filtracions permanents de residus procedents d’aquest tipus d’explotacions”.
I així va néixer la seva obra, un còmic de recerca on totes les persones –polítics, empresaris i lobbistes– se citen amb els seus noms i cognoms reals, i els seus diàlegs han estat presos directament de declaracions que han fet en rodes de premsa, debats parlamentaris o tertúlies de ràdio i televisió. Aquesta transparència ha portat a la periodista a acumular múltiples denúncies i amenaces, “no he rebut mai agressions físiques, però sí amenaces que m’atengués a les conseqüències si seguia investigant en la mateixa línia”, explica en declaracions a elDiario.es.
Algues Vertes es va publicar l’any 2019 i ja ha superat els 120.000 exemplars venuts, de manera que ha aconseguit una transcendència social sense precedents en un còmic. Ara, però, l’autora ja està treballant en un nou projecte al voltant del lobby porcí i investiga l’origen de les macrogranges i les grans indústries agropecuàries, tal com explica aquest reportatge de elDiario.es.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!