“Volem bolets d’aquí!”, van demanar-nos molts socis i sòcies de Mercat Arrels. Perquè el cert és que trobar bolets amb garantia de proximitat en l’apogeu de la seva curta temporada és més difícil del que sembla, i per això l’equip d’Arrels vam posar-nos mans a l’obra per atendre aquesta demanda. I ho hem aconseguit, de manera que els nostres socis i sòcies en tindran prou amb fer un clic perquè arribin directament a casa seva bolets de proximitat, amb la garantia que tots són collits a Catalunya per recol·lectors experts que saben triar els millors i, alhora, respecten els entorns on els troben.
L’osonenc Albert Tisora és el responsable de La Plana, una parada especialitzada en bolets que s’acaba d’incorporar a Mercat Arrels. L’Albert representa la tercera generació familiar que es dedica a aquest producte: “El meu avi els anava a buscar i ell mateix els venia, i ho feia sense papers, era una altra època. Amb el temps ens hem anat modernitzant”.
L’Albert —que continua anant a buscar bolets, si bé confessa que “ara ho faig per hobby”— té molt clar, que el respecte pel bosc i pels mateixos bolets és una condició imprescindible. “Jo crec que se n’ha parlat molt, i la gent ja és una mica més conscient que el bosc s’ha de cuidar. Si no es cullen bé els bolets, hi ha espècies que tarden entre dos i tres anys a tornar sortir. Si es fa bé, cada any ens assegurem de tenir-ne. Però no només per menjar, sinó també perquè són un element que exerceix una funció al bosc, són necessaris”, explica.
En aquest sentit, recorda que fins i tot els bolets mal anomenats dolents —els que no són aptes per al consum humà— són valuosos per mantenir l’ecosistema del bosc. “Em fa molta ràbia veure que hi ha gent que [sabent que són tòxics] els arrenca i els llença o, fins i tot, els fa una puntada de peu. No cal. Els haurien de deixar, perquè hi ha molts animals que se n’alimenten i fan que tot estigui en equilibri”, conclou.
Per això, avui, a La Plana, compten amb un grup de recol·lectors experts que entren al bosc amb el cistell de vímet reglamentari. Són gent amb saviesa, que coneix molt bé els millors racons del bosc per trobar-hi bolets —llocs secrets que no revelen mai— i que, a més, són especialment respectuosos amb l’entorn. Quan arriben a La Plana amb els cistells plens de fongs, els classifiquen, els netegen i els preparen perquè arribin perfectes a casa dels socis i les sòcies del Mercat.
L’Ernest Soler, de Can Pastallé —que també ofereix bolets de proximitat a Mercat Arrels— , coincideix que els recol·lectors de bolets han de ser especialment curosos per no fer malbé el bosc. “Amb la pandèmia sembla que hem redescobert els boscos de prop de casa i cal que quan hi anem en tinguem cura”, analitza. En aquest sentit pensa que el que cal és “trobar un equilibri” entre la preservació i l’ús social i econòmic d’aquests entorns. En el cas de Can Pastallé, els bolets que serveixen es cullen en boscos humits de l’Anoia i el Bages.
Can Pastallé és un projecte familiar relativament nou que, fins ara, a Mercat Arrels, ja oferia una gran varietat de productes de la seva horta ecològica ubicada a Castellbisbal (Vallès Occidental). Aquesta tardor hi suma els bolets de proximitat, dels quals l’Ernest n’és un autèntic apassionat, no només a l’hora de collir-los, també a l’hora de cuinar-los i menjar-los: el millor, ens revela, és coure els rovellons a la planxa amb all i julivert i reservar els camagrocs per fer-ne una truita.
Tant a La Plana com a Can Pastallé hem après que aquesta dèria tan catalana d’anar a buscar bolets s’ha de viure amb responsabilitat i coneixement. Per tant, si aneu als bosc a collir bolets, si us plau, seguiu les seves recomanacions. Però si el que voleu, de fet, és gaudir-ne a taula, comprant-los a Mercat Arrels en tindreu a l’abast —i de proximitat— molt fàcilment, i amb la garantia que els qui els han collit ho han fet respectant els boscos on els han trobat.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!