Les plantes i els animals, com les persones, pateixen la calor d’aquests mesos, sobretot l’acumulat. Fins i tot n’hi ha algunes que no ho superen i així els tomàquets del pebrot de Can Falgàs, un dels productors de Mercat Arrels, enguany s’han perdut.
“Hem tingut altres anys amb poca pluja, però cap amb una temperatura tan alta i tan seguida”, assegura en Jeroni Falgàs. La seva filla, l’Alba, també pagesa, explica que aquest episodi extraordinari d’altes temperatures fa que alguns conreus s’espiguin i no creixin, com per exemple els enciams. Que els tomàquets no tinguin una bona maduració, que els melons quedin cremats pel sol. “Fins i tot he tingut problemes de pol·linització amb les síndries i els cogombres i per exemple, la coliflor i el bròquil, tenen un sobrecreixement foliar i el fruit no creix”.
Aquesta és la realitat dels conreus de la família Falgàs a Torroella de Fluvià (Alt Empordà), però s’assembla molt a la que es viu arreu de Catalunya. Els pagesos i pageses, ja se sap, han de tenir molta cintura per entomar el temps així com ve. Si bé és cert que en els darrers anys, demostren una resiliència important tenint en compte els fenòmens extrems que el canvi climàtic ens serveix de tant en tant.
A l’Empordà, per exemple, no ha plogut des del mes de maig, i just abans, s’havien de fer mans i mànigues per frenar els estralls d’una gelada que va deixar el cor de la fruita mort. És per coses com aquestes que en Jeroni Falgàs creu que qualsevol pot fer de pagès sempre i quan no vulgui tenir el control: “A la pagesia no pots fer càlculs perquè el rendiment sempre és una incògnita. Evidentment ens mirem el que plantem com un negoci, però si finalment no culls, mala sort, perquè aquesta és una possibilitat. Jo sempre he dit que a la pagesia dos i dos no fan quatre”.
Alba Falgàs és del mateix parer i creu que “s’ha de tenir molt d’amor per la planta, per la terra i pel que fas, perquè no sempre hi ha resultats i els resultats no saps mai quins seran. Has d’estar enamorat del que estàs fent perquè no pots calcular gaire. Ingressos i despeses no quadren mai”.
Ara bé, el resultat del que trobem al cistell de la compra reflecteix l’amor i l’expertesa amb els que es treballa. Un amor per la feina i pels animals, semblant al que desprenen els ramaders de Mercat Arrels. En Pino Delàs és un dels responsables de la granja Llavora, també de l’Empordà. Es dediquen a la cria del porc amb certificació ecològica. Per aconseguir aquest segell cal complir uns estàndards de benestar animal molts més exigents que en la ramaderia convencional. És per això que si bé noten que els porcs pateixen la calor, com els humans, “granges com la nostra estan més adaptades a aquests episodis de calor perquè hi ha menys densitat d’animals, més ventilació, perquè hi ha una sortida a l’aire lliure i zones ombra”.
No obstant això, la calorada d’aquests mesos “tindrà conseqüències a llarg termini”, adverteix en Pino Delàs. “Ens trobem que per la sequera, moltes de les pastures s’han esgotat perquè no ha plogut i hi ha ramaders que estan avançant menjar que tenien preparat per l’hivern. Mentrestant hi ha productors que no han pogut fer tant de cereal com esperaven i ens podríem trobar que la calor d’avui tingui conseqüències molt més enllà de l’estiu”.
Així les coses és més important que mai donar suport als petits productors que treballen fort per fer un producte de qualitat, que a més d’oferir-nos aliments molt bons, també contribueixen a fer territori, paisatge i en definitiva cultura.
Si encara no ets soci de Mercat Arrels, ho pots fer seguint aquest enllaç.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!